N-VA voert actie aan PTI: “Moet de Provincie wel nog onderwijs organiseren?”

Provincieraadslid Johan De Poorter (rechts op de foto) en fractiemedewerker Ben Glorieux (links op de foto) voor PTI campus Techniek en Design in Kortrijk. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Maandagochtend voerde N-VA de campus Techniek en Design van het PTI in Kortrijk. Niet om kritiek op de school te uiten, wel omdat de partij wil dat de Provincie op termijn haar rol als organisator van onderwijs laat varen.

Provincieraadslid Johan De Poorter (N-VA) uit Meulebeke vroeg bij het provinciebestuur de cijfers op over het aantal inschrijvingen in het PTI, het Provinciaal Technisch Instituut in Kortrijk. “Met de 943 leerlingen die er dit schooljaar startten zijn dit er ruim 7 procent meer dan twee jaar geleden. We juichen dit natuurlijk toe. Het PTI bewijst haar waarde. Maar aangezien de provincie nog slechts voor één school bevoegd is, willen we op termijn dat de provincie haar rol als organisator van onderwijs laat varen“, zegt hij.

Meer visie

“In PTI Kortrijk is er een breed aanbod in de domeinen STEM en land- en tuinbouw. Het valt op dat de richting agrarische technieken boomt en heel wat jongeren volgen de opleiding in eigen provincie. Het PTI moet zeker blijven bestaan, want het is een waardevolle school die positief is voor de regio”, aldus Johan De Poorter nog. “Met de geest van de hervorming van de provincies willen we betrokken worden bij het kerntakenpakket van de provincie en willen we mee een visie ontwikkelen over hoe er mee omgaan. We moeten durven nadenken over het feit of de provincie nog onderwijs moet organiseren en of het PTI binnen middellange termijn niet moet overgeheveld worden naar een ander net.”

Gedeputeerde Jean De Bethune (CD&V) vindt dat het succes van het PTI in Kortrijk het bewijs vormt dat de Provincie West-Vlaanderen optimaal gebruik maakt van haar bevoegdheid ter zake en goed bezig is. “We doen dit niet uit institutionele frustratie maar voor het goede en de toekomst van honderden leerlingen. Ook in de domeinen als textielopleidingen waarin het provinciaal onderwijs uniek is in Vlaanderen zal de N-VA dit ons niet beletten. Gelukkig dat de Provincie deze opleidingen nog organiseert. Ik kan begrijpen dat N-VA’ers nog niet begrepen hebben dat de provincies niet worden afgeschaft maar dat zij blijkbaar niet weten dat het inrichten van onderwijs een grondwettelijk recht vormt, lijkt me vreemd“, besluit Jean De Bethune.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier