N-VA/Open Vld wil meer gevleugelde zebrapaden in schoolomgevingen

© PNW
Redactie KW

Om de verkeersveiligheid rond scholen te verhogen, ziet oppositiepartij N-VA/Open Vld heil in extra gevleugelde zebrapaden. “Het kan een handig hulpmiddel zijn om de omgeving van de Guido Gezelleschool veiliger te maken”, stelt oppositieraadslid Guy Van den Eynde. De stad gaat die oplossing bestuderen.

Gevleugelde zebrapaden beschikken – tegen de rijrichting in – over langere strepen, waardoor auto’s veel vroeger stoppen. Tot nu toe werden de zebrapaden gebruikt op wegen met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Onderzoek van verkeersinstituut VIAS toont echter aan dat het aantal conflicten of ongevallen ook daalt op wegen met een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur. Na de aanleg van een gevleugelde oversteekplaats zouden voertuigen gemiddeld 3 meter vroeger stoppen.

Raadslid Guy Van den Eynde (N-VA/Open Vld) vroeg zich tijdens de laatste gemeenteraad af of het principe ook in Waregem kan ingevoerd worden op wegen waar automobilisten 50 kilometer per uur mogen rijden. “Op het kruispunt van de Damweg en de Zuiderlaan (R35) bijvoorbeeld, in de omgeving van de stedelijke basisschool Guido Gezelle”, stelt hij voor. “We zullen met de verkeersdienst uw zeer goede suggestie bestuderen en bekijken waar wij gevleugelde zebrapaden kunnen aanleggen”, reageert schepen van Mobiliteit Philip Himpe (CD&V).

Momenteel zijn er al gevleugelde zebrapaden aangebracht in de Westerlaan en de Noorderlaan, in de schoolomgeving van het Gaverke. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier