Mondmaskers in de klas: hippe stofjes toegelaten, sjaals en bandana’s niet

© belga
Redactie KW

Dinsdag gaan alle leerlingen weer naar school. Jongeren in het middelbaar moeten daarbij verplicht een mondmasker dragen. Kleurige en fleurige modellen, het is allemaal toegelaten. Sommige leerlingen kregen zelfs een exemplaar met het logo van de school. Bandana’s en sjaals worden echter geweerd.

De eerste schooldag zal voor de +12-jarigen ook de eerste kennismaking betekenen met de mondmaskerplicht op school. Er zijn dan ook nog heel wat vragen. Moeten de leerlingen allemaal hetzelfde mondmasker dragen? Mogen dat modieuze exemplaren zijn? Zijn er bepaalde restricties van wat wel en niet mag?

“Wat betreft de kleur of de tekening op de mondmaskers zijn er geen restricties, zolang ze maar in regel zijn volgens de richtlijnen”, klinkt het bij het GO! Technisch Atheneum Ieper.

“We volgen het draaiboek van de federale overheid. Over de kleur of de bedrukking zijn geen instructies gegeven, dus leggen we ook geen beperking op. Zo lang de maskers maar in regel zijn met de richtlijnen en correct gedragen worden. Sjaals of bandana’s die rond de mond gewikkeld worden, laten we niet toe. De leerlingen worden verondersteld een mondmasker bij zich te hebben en te dragen bij het binnenkomen van de school. Mochten er toch enkelingen tussen zitten die hun mondmasker niet mee hebben, dan is er een mogelijkheid om een mondmasker aan te kopen op school. De leerlingen moeten de mondmasker heel de tijd dragen in de klaslokalen. Tijdens de speeltijd mogen ze hun mondmasker wel even afdoen, maar dan moeten ze anderhalve meter afstand houden met andere leerlingen.”

Mondmasker van de school

In scholengroep Rhizo in Kortrijk kregen alle leerlingen en leerkrachten al een herbruikbaar mondmasker van de school. “We promoten de herbruikbare maskers”, stelt algemeen directeur van Rhizo Nancy Dedeurwaerder.

“Toen de scholen weer heropenden zorgden we al voor een herbruikbaar mondmasker van Rhizo voor al onze leerlingen”, vertelt Nancy. “Alle nieuwe leerlingen krijgen ook standaard één Rhizo-masker – dat trouwens voldoet aan de kwaliteitsvereisten. We kunnen natuurlijk niet verwachten dat iedereen telkens datzelfde masker draagt, want als het niet op tijd gewassen is, is dat ook niet oké.”

Rhizo promoot wel het dragen van herbruikbare mondmaskers. “Omdat die milieuvriendelijker zijn. We hebben in elke school ook wegwerpmondmaskers ter beschikking, voor als een leerling zijn of haar mondmasker eens vergeten is. “Indien dit herhaaldelijk gebeurt, zal hier wel een bijdrage voor aangerekend worden”, zegt Nancy. “Het is zeker niet de bedoeling om voortdurend te sanctioneren maar we willen onze leerlingen meenemen in het verhaal van ‘preventie’. We gaan ervan uit dat iedereen enkele goede maskers ter beschikking heeft, want mondbescherming maakt nu deel uit van de maatschappij.”

Buitengewoon onderwijs

“Als er leerlingen les volgen met iets wat niet voldoende beschermt zullen die leerlingen eerst apart geroepen worden. Ook op ‘aanstootgevende prints’ op mondmaskers zullen we reageren.”

In de Hoge Kouter, één van de Rhizoscholen in Kortrijk waar leerlingen van OV1 en OV2 school lopen, staat de school mee in voor het onderhoud van de maskers. “Dat is haalbaar in deze school voor buitengewoon onderwijs maar dat is natuurlijk niet mogelijk voor onze andere middelbare scholen”, aldus Nancy.

De leerlingen van Athena Oostende – het vroegere Atheneum Pegasus en Atheneum Centrum – moeten overal een mondmasker dragen. “Behalve in de pauze in buitenlucht en tijdens de lessen lichamelijke opvoeding”, zegt directeur Berlinda Willaert. “Als ze binnen blijven tijdens de pauze, dienen ze hun masker op te zetten. De leerkrachten moeten ook buiten, tijdens toezicht, hun mondmasker dragen. In de leraarskamer in het ook verplicht. Maar ik heb ook al gezegd tegen de leerkrachten: als je er maar met drie aanwezig bent en iedereen zit heel ver van elkaar… Gewoon je gezond verstand gebruiken dus. Als alle leerkrachten samen aanwezig zijn dan zet je het uiteraard op.”

Vorig schooljaar kregen de leerlingen een mondmasker met het logo van de school. “Maar ze zijn vrij of ze dat willen dragen of niet. We hebben wel al gemerkt dat het moeilijk praten is met zo’n stoffen mondmasker. Zeker de leerkrachten hebben dat ondervonden: je stem moet toch tot het einde van de klas reiken. Zij zullen dus eerder een chirurgisch wegwerpmasker gebruiken, omdat dat lichter is en zo zijn ze beter te verstaan. Voor de rest wachten wij af wat de richtlijnen zijn. We verwachten dat die iedere week zullen veranderen. We hopen in positieve zin”, geeft directeur Berlinda Willaert nog mee.

(EDB/TOGH/GLO)