Minister Maggie De Block weer even huisarts in Brugse hogeschool

Studente Donna Gryson, Maggie De Block en studente Kiona Calus. Daarnaast ook nog lector Chantal Versluys en haar mama Simonne Vermeire die mocht figureren als patiënt. © WK
Redactie KW

Op maandag 4 september bracht minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) een bezoekje aan hogeschool Howest in Brugge. De minister kreeg er een rondleiding in Howest Hospital: de nieuwe, innovatieve praktijkvleugel van de bacheloropleiding Verpleegkunde die de studenten nog beter moet voorbereiden op de complexe praktijk.

“De verlenging van de opleidingsduur, van drie naar vier jaar, vormde de aanleiding om onze infrastructuur uit te breiden. Onze bachelorstudenten verpleegkunde krijgen tijdens hun opleiding zo’n 2.300 uur stage, en in de nieuwe praktijklokalen worden ze voorbereid op de diverse contexten waarin zij later kunnen tewerkgesteld worden: ouderenzorg en thuiszorg, de zorg voor gezin en kind, psychiatrische diensten, heelkundige en medische diensten”, zegt opleidingscoördinator Nathalie Schepens. De nieuwe vleugel op de Brugse hogeschoolcampus slaat de brug tussen theorie en praktijk. “Aan de hand van realistische simulaties krijgen de verpleegkundestudenten er binnen de verschillende domeinen een aantal basisvaardigheden onder de knie. Zo vertrekken ze met meer zelfvertrouwen op stage en leren ze klinisch redeneren over hun ervaringen in de praktijk. Dit alles draagt bij tot een sterkere verpleegkundige”, aldus Schepens.

Minister De Block kreeg een rondleiding in de nieuwe praktijklokalen en mocht als eerste deelnemen aan een simulatie, in de rol van huisarts. “Een hele eer om met de minister zo’n simulatie te mogen doen”, zegt de 21-jarige Kiona Calus uit Sint-Kruis. Zij begint aan haar vierde specialisatiejaar spoed en intensieve zorgen.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier