Middelbare school de Stud!o neemt intrek in fonkelnieuw gebouw

Het lint werd door de coördinator van de school officieel doorgeknipt. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Historisch moment donderdag in de middelbare school de Stud!o in Oostende. Niet alleen mochten de leerlingen na twaalf weken eindelijk weer naar school, ze mochten meteen ook in hun spiksplinternieuwe school plaatsnemen op de schoolbanken en wij waren erbij.

Omstreeks 8.30 uur stroomden de eerste leerlingen toe aan het splinternieuwe schoolgebouw in de Haverstraat. Op hun nieuwe speelplaats praatten de leerlingen bij na twaalf weken van afwezigheid. Het werd een blij weerzien. Netjes op anderhalve meter van elkaar wachtten ze op de komst van de leerkrachten. Daarna volgde een briefing en werden de leerlingen wegwijs gemaakt in het nieuwe gebouw.

“We hebben hier reikhalzend naar uitgekeken”, vertelt coördinator Lodewijck Jonckheere. “Er waren dan wel twaalf weken lang geen leerlingen te bespeuren, toch was er heel wat bedrijvigheid in de school. De technische ploeg zorgde ervoor dat we op een ordentelijke manier konden verhuizen van de Leon Spilliaertstraat naar hier.”

Capaciteit voor 300 leerlingen

De verhuis stond initieel gepland eind maart, maar door het coronavirus liep de verhuis vertraging op. De nieuwe school heeft een capaciteit voor 300 leerlingen, in normale omstandigheden weliswaar. “Momenteel hebben we zo’n 160 aanwezige leerlingen in de school in bubbels van maximum 14 leerlingen”, gaat de coördinator verder.

Middelbare school de Stud!o neemt intrek in fonkelnieuw gebouw
© JRO

“Het leerkrachtenkorps telt 23 leerkrachten. Momenteel gaan enkel de leerlingen van het eerste tot het vierde jaar secundair weer naar school en dat twee dagen per week.” De voorbije weken maakten de leerlingen gebruik van het digitale leerplatform en volgden ze dagelijks les via Google Meet. “Aangezien onze leerlingen altijd al werkten met de laptop en er bij ons amper handboeken worden gebruikt, verliep de overgang naar afstandsleren tijdens de lockdown erg vlot.”

Uitbreiding freinetschool

De leerlingen werden nog voor het betreden van de school ingelicht over de hele coronaprocedure. Na het officieel doorknippen van het lint mochten de leerlingen, klas per klas, kennismaken met hun fonkelnieuwe school.

“We waren dringend toe aan een nieuw schoolgebouw. De oude school in de Leon Spilliaertstraat vertoonde heel wat kwaaltjes. Wat er met het oude schoolgebouw zal gebeuren? We deelden bepaalde delen van de school al met freinetschool de Zonnebloem. Zij zullen hun school verder uitbreiden in de klaslokalen waar wij vroeger gehuisvest waren”, verduidelijkt Lodewijck.

Toch is het nieuwe schoolgebouw maar een tijdelijke oplossing. “In principe zullen we hier maar een paar jaar verblijven”, gaat Lodewijck verder. “De bedoeling is dat we in de toekomst onze intrek nemen in het Ensorinstituut, iets verderop.”

Wedstrijd voor architecten

Het Ensorinstituut is een enorm grote school en oorspronkelijk werd het gezet tijdens de koude oorlog om het snel om te kunnen bouwen naar een noodziekenhuis. Daarom ook die brede gangen en de vele ruimtes.

“De school is voldoende groot om zowel het Ensorinstituut als de Stud!o een onderkomen te geven. Er werd ondertussen al een wedstrijd voor architecten uitgeschreven waarbij de school opnieuw ingedeeld zal worden en nog voor de zomervakantie zouden daar de eerste resultaten van bekend kunnen zijn.”

De school werd vier jaar geleden opgericht en telt ondertussen leerlingen van ver buiten de Oostendse grenzen. “We hebben leerlingen die uit Gent en Mechelen komen, maar de verste leerling kwam uit Luxemburg. Vier jaar geleden zijn we met een beperkt aantal leerlingen gestart boven de Hendrik Conscienceschool. Na een jaar verhuisden we naar de Leon Spilliaertstraat. Ondertussen groeide onze school uit naar een volwaardige school. We zijn ook geen gewone school. We vertrekken vanuit de leefwereld van onze leerlingen. Daarnaast werken leerlingen bij ons op hun eigen tempo. Dat is onze sterkte”, besluit de coördinator.