Menen investeert in de studenten tijdens corona

© foto CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Komende maandag blijven de schoolpoorten gesloten en zowel leerkrachten als leerlingen worden doorverwezen naar het internet. Digitaal lessen volgen is de toekomst, maar niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. “Het is ondenkbaar dat de Meense jeugd deze digitale noodzaak niet kan volgen dus het volledige stadsbestuur schoot meteen in actie”, klinkt het bij een strijdvaardige Schepen van Welzijn Angelique Declercq.

Smartschool, Google Classroom en een volledig ander pallet aan digitale, connected middelen. Het is een realiteit geworden voor het onderwijs en dit aan een ongekende snelheid. De pandemie heeft iedere laag van de maatschappij geforceerd een toevlucht te zoeken tot oplossingen die op afstand kunnen worden gebruikt. Duizenden leerlingen starten maandag dan ook met nieuwe leerstof, alleen niet in de klaslokalen maar wel via het internet. Een logische stap die heel wat minder evident is voor hen die niet beschikken over een computer of toegang tot het internet.

“Als stadsbestuur konden we niet zomaar oogluikend toekijken dat bepaalde kinderen geen toegang kregen tot digitaal onderwijs. Er bestond geen twijfel over het feit dat we meteen onze verantwoordelijkheid moesten nemen. In Menen heeft ieder kind recht op een computer of een laptop“. Schepen van Welzijn Angelique Declercq verwijst naar een beslissing die maanden geleden werd genomen, toen het informaticapark van de gemeente werd vernieuwd. “Al onze afgeschreven computers, draagbaar of niet, werden allemaal in nieuwstaat gezet en verdeeld onder de kwetsbare gezinnen.”

“Helaas bleken de gevolgen van het coronavirus heviger dan oorspronkelijk gedacht waardoor we konden merken dat niet iedereen werd voorzien van een computer. Niet alleen als bestuur maar ook als mens konden we dit niet toelaten en we investeerden meteen 5000 euro in de aankoop van een volledige reeks tweedehands laptops. Deze worden nu door onze diensten klaargemaakt en zullen worden verdeeld onder hen die er absoluut nood aan hebben.”

Thuis geleverd

Heel wat computers ter beschikking maar hoe komen die terecht bij de juiste mensen? “Hier speelden we kort op de bal samen met de sociale diensten en de scholen zelf” klinkt het bij de schepen. “Via de brugfiguur hadden we al een zicht op de gezinnen die in nood waren, cijfers die werden bijgesteld na een laatste consultatie via de verschillende directies. We kregen een overzicht van leerlingen die niet in staat waren zich te verbinden met de digitale platformen en we stelden hen een computer ter beschikking. Deze worden, via hun directie, aan huis geleverd.”

“Het is een organisatie die van toepassing is voor alle leerlingen van het lager onderwijs, die in Groot-Menen wonen en naar school gaan. Voor de leerlingen van het secundair onderwijs bestaan er al andere organisaties. Vanzelfsprekend zijn er altijd uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld kinderen die in Menen wonen, maar buiten de stad naar school gaan. Voor hen zoeken we, samen met de sociale dienst, een aangepaste oplossing. Het zijn uitzonderingen, maar geen enkel kind mag in deze tijden uit de boot vallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier