Mariaschool, het kleinste schooltje van Oostende, sluit in juni

Eind juni sluit het Mariaschooltje de deuren. © FRO
Hannes Hosten

Het Mariaschooltje, het kleinste schooltje van Oostende, sluit eind juni de deuren. “Een wijkschooltje met 38 kleuters en twee leerkrachten is niet meer te verantwoorden”, klinkt het.

Het schooltje bevindt zich in de Gistelsesteenweg rechtover het Jet Center en is een wijkafdeling van de Sint-Lodewijksschool op de Konterdam. Het schoolbestuur van basisonderwijs Zeebries vzw, waar de Sint-Lodewijksschool toe behoort, besliste nu om het Mariaschooltje volgend schooljaar niet meer te openen. De 38 kleuters en hun twee juffen worden vanaf september 2019 onthaald in de hoofdschool op 500 meter van de huidige locatie.

“De beslissing om de school te sluiten, werd genomen in het kader van de vele veranderingen in de sterk evoluerende onderwijswereld”, laat de school weten. “In de Mariaschool hebben we al decennialang twee hardwerkende, sterk gemotiveerde leerkrachten, waardoor dit schooltje zo lang kon blijven bestaan. Maar een wijkschooltje met 38 kleuters en twee leerkrachten in de onmiddellijke nabijheid van de hoofdschool is niet meer te verantwoorden.”

Zorgteam

“In de huidige onderwijscontext is er in elke school een zorgteam actief om de vele noden op te vangen en kwaliteit te waarborgen. De onderwijsopdracht vereist de inzet van een zorgteam dat bestaat uit de klasleerkracht, de directeur, de zorgcoördinator, de zorgleerkracht, de kinderverzorgster, de ict-coördinator… Onze organisatie, met een hoofd- en wijkafdeling, zorgt ervoor dat we dit team onvoldoende op beide plaatsen kunnen inzetten. Eenmaal verenigd in de hoofdschool zal dit zorgteam wel optimaal ingezet kunnen worden ten voordele van alle kleuters”, luidt het.

De huidige kleuters uit de eerste en tweede klas gaan volgend schooljaar, zoals dat in de Mariaschool de gewoonte was, over in een graadsklas, een tweede en derde kleuterklas, met hun eigen juf Katrien Seys. Daarvoor wordt een leegstaand lokaal in de hoofdafdeling ingericht. Met de ouders van de peuters gaat de school in de komende weken in overleg om tot een goede oplossing te komen.

“Maar ook zij krijgen zeker een warm welkom in de hoofdafdeling”, zegt de Sint-Lodewijksschool. “Ook juf Nele Dobbelaere van de peuter- en eerste kleuterklas wordt opgenomen in het team, zonder dat een andere leerkracht hiervoor moet wijken. Voor alle ouders voorzien we een rondleiding in de hoofdschool op woensdag 13 maart.”

“Emotioneel”

“De sluiting van de Mariaschool is voor iedereen een zeer emotionele beslissing, die echter noodzakelijk is. Wij willen de kwaliteit van ons onderwijs voor elk kind optimaliseren en tevens de twee juffen ondersteuning bieden met ons zorgteam, waar ze tot nu toe zo goed als alles alleen moesten doen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier