Mama’s O.L.V. van Vlaanderen houden de schoolbib draaiende

Rita Van de Velde is drie jaar actief als bib-mama. © EDB
Redactie KW

De Bib-moeders van vrije Basisschool O. L. V. van Vlaanderenbestaan 40 jaar en dat laten ze niet ongemerkt voorbijgaan. De bib-mama’s worden zondag uitgenodigd voor een ontbijt geschonken door de Gezinsbond.

In 1977 wilde een aantal mama’s van kinderen die school lopen in Basisschool O. L. V. van Vlaanderen een schoolbibliotheek oprichten. De mama’s startten met eigen en opgehaalde boeken in een lokaal dat de school ter beschikking stelde. “De bibliotheek groeide elk jaar, onder meer door giften en door de opbrengst van de jaarlijkse boekenbeurs”, vertelt de 68-jarige Rita Van de Velde. Zij is een van de 15 bib-mama’s.

Gezinsbond

Rita is drie jaar geleden als bib-mama begonnen. “Nu zijn er meer bib-oma’s dan bib-mama’s”, zegt ze. “Mijn buurvrouw Diana Comeyne, die met voorzitter Marie-Hélène Scherpereel een van de trekkers van de bib-mama’s is, vroeg me om mee te helpen.”

“Dit jaar komt onder meer Marc De Bel spreken” – Rita Van de Velde, bib-oma

Toen Rita’s zonen klein waren, is ze zelf nooit bib-mama geweest. Ze woont ook nog maar acht jaar in Kortrijk en komt samen met haar man Heron Ceunis van Schilde. Rita heeft in de pr-sector gewerkt en als boekhoudster. Daarna runde ze een winkel in breiwol en handwerken. Rita integreerde zich vlug en wil altijd iets om handen hebben. Ze is naast bib-oma ook al zes jaar voorzitter van Gezinsbond Kortrijk. In mei werd ze zelfs gewestvoorzitter bij de Gezinsbond.

Via een beurtrolsysteem houden de bib-moeders twee namiddagen per week de schoolbibliotheek open. “Alle leerlingen van het derde kleuter tot het zesde leerjaar komen langs om een boek te kiezen. Wij verwerken alles met een computerprogramma. Momenteel hebben we 2.700 titels in ons bezit.”

Theoria helpt mee

Van woensdag 25 tot en met vrijdag 27 oktober is er boekenbeurs in de sporthal van basisschool O. L. V. van Vlaanderen. Telkens van 9.30 tot 16 uur. Boekenhuis Theoria levert een 500-tal titels. Aan de boekenbeurs koppelen de bib-mama’s in samenspraak met de school en het oudercomité voordrachten door auteurs. Dit jaar komen Sylvia Vanden Heede, Marijke Umans en Marc De Bel spreken. Er wordt ook nauw samengewerkt met de Gezinsbond en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Dit jaar wordt voor 2.500 euro extra materiaal aangekocht.

De mensen van Cera, de bib-mama’s en de leden van Gezinsbond Kortrijk worden zondag uitgenodigd voor een ontbijt. Er komen meer dan 200 mensen. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier