Maerlant Atheneum pioniert in duaal leren aan de kust

Coördinerend directeur Bernard Billiet van scholengroep Impact, directeur Jurgen Balbaert van het Maerlant Atheneum, leerling Maxim Jonker, en Jonas Van Den Broucke en Kenneth Benoot van ECS. © WK
Redactie KW

Het Maerlant Atheneum start in het BSO met duaal leren, een combinatie van leren in de klas en leren op de werkvloer. “Het principe is eenvoudig: de leerling wordt werknemer, de leerkracht wordt coach”, zegt directeur Jurgen Balbaert.

In Brugge bieden het VTI en KTA de mogelijkheid al, in de kustregio gaat het volgens Bernard Billiet van scholengroep Impact over een primeur. “Maar ik ben ervan overtuigd dat duaal leren – géén modewoord, maar een antwoord op de uitdagingen waar we in het onderwijs voor staan – straks overal de norm wordt.”

Ook volgens Jurgen Balbaert, de directeur van het Maerlant Atheneum waar duaal leren wordt opgestart in de knelpuntrichtingen kinderbegeleider, lasser/monteur en zorgkundige, wordt duaal leren niets minder dan een revolutie in het onderwijslandschap. “De omschakeling is gewoon broodnodig in onze digitale wereld waar alles sneller en complexer wordt. Duaal leren is dé toekomst, zeker voor onze BSO-richting. Al zijn er, doordat het nog in de proeftuinfase zit, wel nog een aantal praktische obstakels waaronder niet in het minst de onwetendheid bij ouders, leerkrachten én bedrijven. Onbekend is onbemind.” De bedrijven die intekenen op duaal leren, krijgen een aanmoedigingspremie, voor de leerlingen is er een kleine verloning.

Praktijkervaring

Lasser/monteur Maxim Jonker (19) uit Oostende gaat volgend schooljaar aan de slag bij ECS Technics, een bedrijf met 300 werknemers gevestigd op het bedrijventerrein Transportzone Zeebrugge. “Een groot bedrijf met heel veel mogelijkheden. Ik doe het vooral voor de praktijkervaring, maar bij duaal leren krijg je ook nog genoeg theorie om je diploma van het secundair te behalen“, zegt hij. Gemotiveerde jongeren zoals Maxim zien ze er graag komen. “Het gebied waaruit we aan de kust kunnen rekruteren, is immers maar 180 graden”, aldus Kenneth Benoot, HR Business Partner bij het moederbedrijf ECS European Containers. Voor de opleiding kinderbegeleider gaat het Maerlant Atheneum samenwerken met groepsopvang De Blauwe Lelie uit Brugge, voor de richting zorgkundige met het woonzorgcentrum De Strandjutter in Blankenberge.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier