Maak kennis met de 36 leerlingen van nieuwe middelbare freinetschool Park Uniek in Tielt

De 36 leerlingen van Park Uniek worden begeleid door een team van vier vaste leerkrachten. © WME
Redactie KW

Bij het begin van het nieuwe schooljaar werd ook afgetrapt in de nieuwe middelbare freinetschool Park Uniek in Tielt. Dat gebeurde met 36 leerlingen. “We hadden gehoopt op minstens vijftien”, zegt coördinator Sven Weyn.

Met Het Reuzenhuis (215 kinderen) en De Koorddanser (182 kinderen) in respectievelijk Tielt en Meulebeke zijn er al enige tijd freinetscholen die kleuter- en lager onderwijs aanbieden, maar voor de middelbare variant moesten geïnteresseerde jongeren en hun ouders eerder in de richting van Roeselare, Kortrijk of Brugge kijken.

Tot nu, want maandag startte Park Uniek, de eerste middelbare freinetschool in Tielt. “We hadden gehoopt op minstens vijftien leerlingen om te kunnen starten, maar het zijn er meer dan dubbel zoveel geworden”, aldus Sven Weyn. “De helft zijn jongeren uit pakweg Wingene, Dentergem, Wielsbeke en Waregem die uit het vrije onderwijsnet komen, de andere helft heeft al ervaring met freinet. Dit toont aan dat er in de regio vraag is naar een ander soort onderwijs.”

Twee klaslokalen

Samen met initiatiefnemer Wim De Baets en een resem klussende ouders offerde hij het grootste deel van zijn vakantie op om een administratieve vleugel en twee klaslokalen op het domein van campus De Reynaert klaar te stomen voor het grote werk.

De groep ging heel grondig te werk. “We hebben de twee klassen volledig volgens onze manier van werken ingericht. Dat betekent dat je centraal een grote, ronde tafel vindt, zeg maar het hart van onze bezigheden”, zegt Sven. “In de gang bevinden zich banken voor leerlingen die even in alle rust wensen te werken. Ze hebben rechtstreeks toegang tot ‘hun’ Park Uniek via de hoofdingang in de Wittestraat of de Feestewegel.”

Sterke A-stroomschool

De school gaat van start met een team van vier vaste leerkrachten, die exclusief aan Park Uniek verbonden zijn. Zij worden bijgestaan door leerkrachten van Campus De Reynaert voor vakken als Latijn en LO.

De schoolcoördinator benadrukt dat Park Uniek een sterke A-stroomschool wil zijn. “Leerlingen die hieruit voortkomen, zullen niet alleen een goede theoretische opleiding meedragen, maar ook hun menselijke aspect stevig ontwikkeld hebben.”

(TVW)