Lintje van nieuwe school in Heestert is doorgeknipt: “Dit is een school om te koesteren”

Onderwijsschepen Isabelle Degezelle, burgemeester Doutreluingne, directeur Jozefien Ovaere, coördinerend directeur Lieven Desmet en Vlaams parlementslid Loes Vandromme mochten het lintje doorknippen. © GJZ
Redactie KW

Onlangs werd het lintje doorgeknipt voor het nieuwe schoolgebouw in het centrum van Heestert. De bouw kende een lange lijdensweg, maar nu is de school officieel geopend. De schoolgebouwen krijgen ook een multifunctioneel gebruik.

Door Geert Vanhessche

De lagere school in Heestert bestond vroeger uit twee afdelingen. De kleutertjes en het eerste leerjaar kregen hun onderkomen in de vestiging in de Gauwelstraat, de kinderen van de overige vijf leerjaren kregen les in de school in de Vierkeerstraat. “We kozen voor een nieuwbouw op een andere locatie en daar zijn wel wat redenen voor. De gebouwen in de Gauwelstraat zijn eigendom van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën en zij hadden deze ruimte nodig om mogelijkheden te creëren voor het masterplan van wzc Marialove. De gebouwen in de Vierkeerstraat hadden ook te lijden onder de tand des tijds én er was onvoldoende ruimte om ook nog de kleutertjes te huisvesten”, verduidelijkt onderwijsschepen Isabelle Degezelle de keuze van de locatie op Het Plein. “We zijn ervan overtuigd dat deze locatie de beste is om de twee vestigingen samen te brengen. We hebben wat moeten sleutelen aan de mobiliteit rond de schoolomgeving, maar als ik eens mijn oor te luisteren leg bij de ouders, merk ik dat iedereen lovend is.”

Topschool met topteam

Op 15 december 2010 werd een Agion-dossier ingediend voor de nieuwbouw. Pas in februari 2017 kreeg de gemeente melding dat het dossier de wachttijd had doorlopen en in aanmerking kwam voor subsidiëren. De werken konden in april 2018 gegund worden. “Er werd voor 5,15 miljoen euro geïnvesteerd. Daarvan is er 4,5 miljoen euro gesubsidieerd door Agion. De rest komt van de gemeente”, aldus de schepen, die heel blij is met het resultaat. “Het is een toplocatie geworden voor een topteam. Eind vorig schooljaar was er een doorlichting in de Heestertse school. Het team dan directeur Jozefien Ovaere kreeg een uitmuntende beoordeling. De inspecteurs hebben gezegd dat Heestert een school is om te koesteren, ondanks de oude locatie. Een school met een topteam en een topdirecteur.”

Ook het verenigingsleven kan gebruik maken van de infrastructuur. Hier zien we de majorettes van Heestert repeteren.
Ook het verenigingsleven kan gebruik maken van de infrastructuur. Hier zien we de majorettes van Heestert repeteren.© GJZ

In de nieuwe school zitten zo’n 200 leerlingen. Het schoolgebouw van twee verdiepingen hoog heeft een U-vorm met ingesloten een speelplaats voor de kleuters, en achteraan een tweede speelplaats voor de lagere school. In de kelderverdieping zit de sporthal. De twee bovengrondse verdiepingen tellen tien klaslokalen en drie godsdienstlokalen. Het gebouw heeft ook een refter, een zorgklas en een leraarskamer. Er is nog een polyvalente ruimte en een heel ruime gang die ook als speelruimte gebruikt kan worden.

Volgens de schepen is de site het voorbeeld van een brede school waar heel wat verenigingen ook een onderkomen vinden. “De gedeelde site met de Chiro, de huisvesting van de fanfare en het gebruik van de sportzaal of de refter door heel wat verenigingen is alleen maar een versterking van de gemeenschap hier in Heestert.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier