Lichtervelds jeugdhuis Het Andere Geslacht zet er na ruim 23 jaar een punt achter

Vrijdag vindt het allerlaatste feest plaats in jeugdhuis Het Andere Geslacht. Vanaf november kan de jeugd terecht in het nieuwe jeugdhuis in JOC De Lichting aan de overkant van de straat. We zien op de foto v.l.n.r.: kernleden Ian Haeghebaert, Jano Denys, Maxim Bostyn, Damon Serlet en Jarno Pollet. © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Vrijdag wordt er in Het Andere Geslacht nog eenmaal gefeest zoals ze dat enkel in het jeugdhuis kunnen. 23 jaar lang was het jeugdcafé aan de hoek van de Boomgaardstraat en Torhoutstraat een trekpleister voor de lokale jeugd. Komend weekend zwaaien de deuren voor een laatste keer open. Vanaf november start aan de overzijde een nieuw verhaal onder een nieuwe naam.

De eerste kiem voor het huidige jeugdhuis werd gelegd op 16 oktober 1994: een eerste vergadering; zonder naam, zonder plaats en zonder centen. In januari van het daaropvolgende jaar volgde de beslissing om met een jeugdhuis te starten. Begin februari klonk de eerste muziek uit de boxen.

Nick Devos stond in die tijd mee aan de wieg van het nieuwe jeugdhuis, dat Het Andere Geslacht zou heten. Een van de eerste activiteiten was toen zelfs een vinkenzetting. “Benedict Wydooghe en ik zaten toen samen aan Ipsoc in Kortrijk. Benedict studeerde af als maatschappelijk assistent en ik als graduaat orthopedagogie. Johan Vandenbussche liet weten dat café Sportwereld vrij was en hoorde waaien dat er mensen zin hadden om met een jeugdhuis te beginnen. Zo zijn we met z’n drieën naar de huisbaas getrokken om dat te bespreken. Ze wilden er geen commercieel café meer in, maar wel iets sociaal voor de jeugd. Al wisten ze waarschijnlijk niet waar ze aan begonnen.” (lacht)

“Ik was toen voorzitter van de jeugdraad en we trachtten er alle jeugdbewegingen in te betrekken. Aangezien we geen startkapitaal hadden, vroegen we een lening aan hen. De jeugdraad organiseerde altijd een nieuwjaars-etentje voor de jeugdbewegingen. Dat jaar heeft het jeugdhuis dat ook gedaan en zo kwam er geld binnen. Er werd tevens een basisgroep gevormd die dat zag zitten om het jeugdhuis te helpen openhouden. De eerste jaren was het een bonte mengeling van medewerkers en geïnteresseerden.”

Dee eerst kern in februari 1995 met op de foto Ariane Delameilleure, Karien Beernaert, Stephane Sauer, Peter Maeseele, Henrike Caekaert, Ludo Demeyere, Maarten Wydooghe, Jan Kindts en Isabelle Muylle.
Dee eerst kern in februari 1995 met op de foto Ariane Delameilleure, Karien Beernaert, Stephane Sauer, Peter Maeseele, Henrike Caekaert, Ludo Demeyere, Maarten Wydooghe, Jan Kindts en Isabelle Muylle.© Foto Kurt

Nu 23 jaar later luidt de verhuis naar het nieuwe jeugdontmoetingscentrum, aan de overkant van de straat, een einde van een tijdperk in. “Zelf heb ik alleen maar positieve herinneringen bij het jeugdhuis. In Lichtervelde zijn er nog altijd heel veel jonge mensen die zich belangeloos inzetten en dat in tijden dat de jeugd zich zogezegd niet meer wil engageren. Het wordt nu een uitdaging om het nieuwe jeugdhuis goed te bewaken en begeleiden.”

nostalgie

Bij de huidige kern zijn ze zich daarvan bewust. Maar eerst volgt nog het afscheidsfeest. Zaterdag is het jeugdhuis ook nog open. Dan gaan de deuren onherroepelijk dicht. In november neemt het jeugdhuis dan haar intrek in JOC De Lichting. “Het zal met een dubbel gevoel zijn”, stelt Jano Denys. “Enerzijds zijn we tevreden met het nieuwe jeugdhuis in een nieuw gebouw waar we ons ding kunnen doen, langs de andere kant zullen we de nostalgie van dit gebouw wel missen.”

Maxim Bostyn beaamt: “Voor velen is dat hier hun tweede thuis. Als we hier de deur straks dicht trekken, sluit je toch een deel van je leven af.” Het afscheidsfeest wordt vrijdagavond afgetrapt met een receptie voor de oud-kernleden van de voorbije 23 jaar. “Vanaf 21 uur worden de deuren geopend, waarbij de oud-kernleden plaatjes draaien: onder meer Stijn Vanden Bussche, Mathias Vanlerberghe en Jeffrey Meersschaert”, stelt Ian Haeghebaert.

Een uur later wordt de nieuwe naam van het jeugdhuis bekendgemaakt. De kernleden lichten al een tipje van de sluier. “Er moet gezocht worden in de richting van De Lichting, de nieuwe naam van het JOC. Wie op de naam kwam? Jarno Pollet. Al duurde het toch een viertal maanden voor we definitief tot een naam kwamen”, klinkt het in koor.

Een nieuwe naam, een nieuwe locatie. Tijd voor een vernieuwde start dus. “Op dat moment hopen we dan ook nieuwe enthousiaste leden aan te trekken. Zelf zijn we alvast ook enthousiast om een nieuwe start te maken”, besluit Jano Denys. En een bericht voor de dames: het toilet is gerepareerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier