Leukemiepatiëntje Suzan opnieuw naar school als gewone leerling na jaar afwezigheid

Op de foto herkennen we van links naar rechts: Angelique Descheemaeker, de kleine Suzan en Stefanie Vervalle die tijdens de ezelsmarathon geld bij elkaar liep voor team Suzan. © BRU
Redactie KW

Het was woensdag een bijzondere dag voor Suzan Claerhout (6) uit Kuurne. Het meisje mocht na een jaar afwezigheid vanwege leukemie opnieuw plaatsnemen op de schoolbanken.

Haar klasgenootjes van de Pienterschool waren dan ook dolenthousiast dat Suzan terug was. Om haar dat duidelijk te maken, hadden ze voor de gelegenheid de klas versierd en werkjes voor haar gemaakt. Nadat vorig jaar bij de kleine Suzan leukemie werd ontdekt, volgde een chemobehandeling die ervoor zorgde dat naar school gaan geen haalbare kaart meer was.

Het ergste van de behandeling heeft Suzan achter de rug“, legt haar mama Angelique Descheemaeker uit. “Maar de behandeling is nog niet ten einde, aangezien ze nu het komende anderhalf jaar een onderhoudschemokuur volgt om te voorkomen dat de ziekte terugkomt. Daarbij krijgt Suzan dagelijks een kleine dosis chemo toegediend thuis en om de vijf weken krijgt ze dan een dag een zwaardere chemokuur in het ziekenhuis. Ik verwacht na deze kuur in het ziekenhuis dat Suzan dan enkele dagen rust zal nodig hebben om terug op krachten te komen. Ik merk in elk geval dat Suzan nu over veel meer energie beschikt dan vroeger.”

Het was net of Suzan opnieuw haar eerste schooldag beleefde

“Zelf ben ik ook leerkracht in de school waar Suzan school loopt en toen ik op 1 april opnieuw mijn job opnam, vond Suzan het spijtig dat ze er zelf ook niet bij kon zijn. Haar geduld is vandaag beloond, al laten we haar voorlopig maar halve dagen naar school gaan om te zien of dat lukt.”

Ondanks haar ziekte volgde Suzan via thuisonderwijs verder de lessen op. Elke week kwam juf Petra van het eerste leerjaar bij Suzan thuis vier uurtjes les geven en daarnaast volgde de dappere Suzan ook nog lessen via Bednet, al vond ze dat niet zo prettig gezien ze liever in de klas zelf wilde zitten.

Opvolgchemokuren

Daarnaast zorgde ook haar mama ervoor dat Suzan niet helemaal de draad kwijtraakte op school door haar zelf dingen bij te brengen. “Het was alvast een emotioneel weerzien voor zowel Suzan als ikzelf”, gaat mama Angelique verder. “Het was net of Suzan opnieuw haar eerste schooldag beleefde. Als je weet dat Suzan tien maanden lang in quarantaine leefde, ver van alle andere kinderen weg, dan spreekt het voor zichzelf dat ik heel bezorgd was hoe de eerste momenten zouden verlopen op school. Lopen, wandelen en springen mag Suzan nog niet, net als zwemmen, maar ze is wel super gemotiveerd om terug net als haar klasgenootjes de lessen bij te wonen in klas zelf.”

Het afgelopen jaar kreeg Suzan alvast heel veel steun van haar klasgenootjes die haar geregeld berichtjes, cadeautjes en tekeningen toestuurden. Onlangs mocht de dappere Suzan vernemen dat ze haar kanker had overwonnen. De opvolgchemokuren moeten nu voorkomen dat de leukemie zou terugkomen. Als alles goed verloopt, zou Suzan eind dit jaar gewoon naar het tweede leerjaar mogen.

Suzan Claerhout kreeg het goede nieuws dat ze haar kanker heeft overwonnen. Opvolgchemokuren moeten nu voorkomen dat de leukemie zou terugkomen.
Suzan Claerhout kreeg het goede nieuws dat ze haar kanker heeft overwonnen. Opvolgchemokuren moeten nu voorkomen dat de leukemie zou terugkomen.© BRU

(BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier