Les volgen in quarantaine: Roeselaarse school volledig uitgerust met webcams

Nele Goethals en Isabel Vandeputte met in de achtergrond leraar Peter Soete. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Dat er dit najaar een pak leerlingen vanuit quarantaine les zullen moeten volgen, is nu al zonneklaar. Daarom heeft de VMS in Roeselare een pak maatregelen getroffen. Liefst dertig klaslokalen zijn met camera’s uitgerust en daardoor is online les volgen er een fluitje van een cent. “Ook post-corona zal dit een blijver worden”, zegt directeur Nele Goethals.

Afgelopen voorjaar moesten alle Vlaamse basis- en secundaire scholen in allerijl een online platform uit de grond stampen om tijdens de lockdown leerlingen van thuis uit les te laten volgen. Nu kan er binnen de schoolmuren opnieuw fysiek les gevolgd worden, maar kinderen en jongeren die omwille van Covid-19 in quarantaine gaan, moeten eveneens de mogelijkheid hebben om onderwijs te krijgen.

Daar speelt de Vrije Middelbare School, kortweg VMS, in Roeselare nu al op in. “Het voorbije schooljaar leerde ons dat leerlingen niet noodzakelijkerwijs in het klaslokaal moeten zitten om les te krijgen”, duiden directeur Nele Goethals (48) en ICT-coördinator Isabel Vandeputte (44). “Daarom hebben wij dertig camera’s aangekocht en daarmee evenveel klassen ingericht om onze jongeren vanop afstand de lessen te laten bijwonen. Op die manier willen we ons voorbereiden op de verschillende scenario’s die in coronatijden op ons kunnen afkomen.”

Op vandaag hebben we nog geen enkele leerling in quarantaine en kunnen we nog onder code geel werken, maar dat kan snel veranderen – Nele Goethals, directeur VMS

Bij code oranje of rood mogen slechts de helft van de leerlingen in de klas aanwezig zijn, de andere helft krijgt dan afstandsonderwijs. “Maar dat willen we op een kwalitatieve manier doen en voor onze leerkrachten is het onmogelijk om tegelijk voltijds contactonderwijs te combineren met voltijds afstandsonderwijs. Door onze klassen met de nodige technologie uit te rusten, kunnen beide tegelijkertijd toegepast worden. Ook leerlingen die tijdens code geel langere tijd thuis in qauarantaine moeten omdat bijvoorbeeld een gezinslid met corona besmet is, kunnen hier gebruik van maken.”

5.000 euro

Elk lokaal heeft nu een degelijke webcam op statief met automatische scherpstelling naar het bord gericht. “Twee stereomicrofoons zorgen ervoor dat de uitleg ook thuis klaar en duidelijk overkomt. We hebben deze opstelling begin augustus uitgebreid getest en waren verbaasd door het resultaat. Zelfs met mondmasker en achteraan de klas was de leerkracht via de opstelling thuis perfect te begrijpen. Uiteraard vraagt deze manier van werken wel wat discipline en stilte in de klas.”

Met de ingebruikname gaat een investering van 5.000 euro gepaard, maar die zal de komende maanden zeker renderen, benadrukt de directeur. “Op vandaag hebben we nog geen enkele leerling in quarantaine en kunnen we nog onder code geel werken, maar dat kan snel veranderen.”

We hebben een twintigtal pc’s ter beschikking voor wie thuis geen eigen computer heeft – Nele Goethals, directeur VMS

Via Microsoft Teams kunnen leerlingen van thuis uit de lessen volgen. “Ze zien niet enkel de leerkracht in beeld, als er bijvoorbeeld een powerpointpresentatie gebruikt wordt, zullen ze die via hun computer ook kunnen volgen. Switcht de leerkracht terug naar live-actie in de klas, dan wordt ook de webcam weer actief.” Ook interactie is mogelijk, klinkt het. “Niet via audio, maar met een chatfunctie. In nood kan de leerkracht toch toestemming geven om de microfoon thuis in te schakelen en zo live tot interactie over te gaan.”

Meerwaarde

De school ziet ook na coronatijden muziek in het systeem. “We zien dit als een duidelijke meerwaarde. Een afwezige leerling die bijvoorbeeld na een operatie langdurig thuis is, kan wel in staat zijn om de les live te volgen. Zo hoeft hij geen schooluren te missen. En als we bepaalde lessen opnemen, dan kunnen die ook in uitgesteld relais (her)bekeken worden. Alleen maar voordelen, dus.”

Wie thuis geen eigen computer ter beschikking heeft, krijgt van de school een exemplaar mee naar huis. “We hebben een twintigtal pc’s ter beschikking, want we willen dit schooljaar ten allen prijze vermijden dat corona een al te grote invloed heeft op het leerproces van onze leerlingen.”

Het initiatief krijgt nu al navolging, want de overkoepelende scholengroep Sint-Michiel is van plan om een groepsaankoop te organiseren. “Dit wordt een blijver in ons aanbod”, stelt Nele Goethals. “En ook onze leerkrachten zijn na een doorgedreven opleiding helemaal mee in het verhaal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier