Lerarentekort? Dan maar pastoor voor de klas…

"Een bad in jeugdigheid", zegt pastoor Wim Seynaeve die het goed ziet zitten om enkele weken voor de klas te staan. (Foto Spes Nostra)
Redactie KW

Als de nood het hoogst is, is de pastoor nabij… Het was de voorbije weken herhaaldelijk in het nieuws: het basis- én secundair onderwijs kampt met een lerarentekort. Het wegwerken van het probleem staat ook in het Vlaamse regeerakkoord. Daar konden ze bij Spes Nostra in Heule niet op wachten en toen ze voor een tijdelijke vervanging geen oplossing vonden, belden ze aan bij pastoor Wim Seynaeve van de Sint-Marcusparochie.

“Het gaat om de vervanging van een kleine maand voor een leerkracht die een heelkundige ingreep moet ondergaan”, zegt directeur Frederik Tack. “De pastoor was onmiddellijk bereid. Het is ook zo dat volgens de bestaande wetgeving priesters ten allen tijde mogen worden ingeschakeld. Ze beschikken over de vereiste vaardigheid. We hebben de leerlingen uitgelegd dat zo’n 60 jaar geleden priesters in de meerderheid waren als leraars in het middelbaar. Nu zijn ze witte raven…”

“Ik stond vorige week aan te schuiven aan de kassa in een warenhuis toen de telefoon rinkelde”, zegt pastoor Wim Seynaeve (47). “Vanuit Spes Nostra. Met de vraag of ik zin had om een tijdje les te geven. Ze zaten met een niet ingevuld te krijgen gaatje… Ik moest er niet lang over nadenken. Ik zou het doen.”

De pastoor had eerder al wel lesgegeven: van na zijn priesterwijding in 1997 tot 2001 in het college in Torhout, toch al een tijdje geleden. Vorige vrijdag stond hij dan plots weer voor de klas: Nederlands en SEI of sociaaleconomische initiatie in het tweede en derde jaar aso. “Nederlands is niet zo’n probleem maar die SEI… Het gaat over betalen en betaalmiddelen. Maar met wat de facteur hier binnenbrengt aan vensterenveloppes is dat ondertussen toch ook een van mijn specialiteiten… Het loopt dus wel los. Het is ook zo dat ik af en toe ook eens een uitdaging nodig heb. Het is ook echt een bad in jeugdigheid.”

Het is natuurlijk niet dat een pastoor tegenwoordig tijd op overschot heeft. Integendeel. “Ik heb met onze twee diakens, Edward Verhaeghe en Dominiek Lodewijkckx, de nodige afspraken gemaakt om de praktische consequenties van mijn tijdelijke opdracht te ondervangen en ben hen daar uiteraard dankbaar voor”, aldus nog de nieuwe pastoor-leraar.

(Noël Maes)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier