Leerlingenbegeleider Eddy neemt afscheid van ‘t Saam

De leerlingen gaven Eddy Decaestecker (met grijze trui) een onvergetelijk afscheid. © ACK
Redactie KW

Eddy Decaestecker neemt na 42 jaar afscheid van ‘t Saam campus Cardijn. Maar liefst 800 leerlingen vormden een erehaag voor hun leerlingenbegeleider, die gedurende al die jaren op dezelfde school heeft gewerkt.

Eddy Decaestecker (62) groeide op in Poelkapelle. Aan het VTI in Ieper volgde hij de richting A2 mechanica. Na het behalen van zijn diploma ging hij aan het Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut in Gent studeren, waar hij in 1977 het diploma van geaggregeerde voor het godsdienstonderricht behaalde. Eddy is het laatste personeelslid dat nog in de oude gebouwen les gaf. Op 1 september 1977 werd hij godsdienstleraar in het VTI van Diksmuide. Hij werd er vastbenoemd op 1 maart 1981. “Na een tijdje werd ik gevraagd om aan leerlingenbegeleiding te doen”, vertelt Eddy. “In 2001 was dat drie uur, in 2006 acht uur en sinds 2009 voltijds.”

Problemen

Als leerlingenbegeleider stond Eddy heel dicht bij de jongeren. “Dat is niet altijd even makkelijk”, aldus Eddy. “Wanneer de leerlingen naar de leerlingbegeleider komen, is het meestal met socio-emotionele problemen. Ook de spijbelproblematiek pakken we aan. We zoeken daarbij naar het onderliggend verhaal. Vaak komen de leerlingen ook met persoonlijke problemen, zaken die in hun leven niet lopen zoals ze willen en waarvan ze niet weten hoe ze het moeten aanpakken. Heel vaak bleven die zaken ook bij mij hangen. Wat me het meest aangegrepen heeft, is een leerling die uit het leven stapte. Dat vergeet je nooit meer. Ik had een heel goede band met die leerling en de avond voordien hadden we nog samen gezeten. De volgende ochtend verneem je dan dat vreselijke nieuws. Dat hakt er behoorlijk bij je in.”

Nu hij met pensioen gaat, zal Eddy meer tijd kunnen spenderen aan het samenzijn met echtgenote, kinderen en kleinkinderen en aan het tennissen.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier