Leerlingen van VTI Tielt maken slimme toestellen voor Adagio

Het VTI Tielt en Residentie Adagio zijn trots op de ontwikkeling van een aantal slimme toestellen. Je herkent achteraan v.l.n.r. Jonathan Crop, Lucrèse Claus (verantwoordelijke Adagio), Heidi De Muelenaere (leerkracht), Sander Verfaillie en Gilles Baele. Vooraan zit Tiemen Lambert. © TVW
Redactie KW

Van slimme valdetectie tot een digitale drankenrekening: leerlingen van het VTI Tielt hebben slimme toestellen ontwikkeld die de bewoners van Residentie Adagio het leven comfortabeler moeten maken. “Het wederzijdse respect is groot”, klonk het bij de voorstelling.

De 19 leerlingen uit het vijfde jaar industriële wetenschappen en het zesde jaar elektriciteit-elektronica van het VTI Tielt voerden vorig najaar een vooronderzoek uit in Residentie Adagio, waar ruim 70 senioren in assistentiewoningen verblijven. “Daaruit bleken een aantal typische problemen waarmee ouderen dagelijks worden geconfronteerd”, vertelt leerkracht Heidi De Muelenaere.

Dit en volgend jaar maken de leerlingen in het kader van een eindwerk slimme toestellen die het leven van de bewoners aangenamer en comfortabeler maken. Er werd onder meer kennis opgevraagd en gedeeld met partnerscholen in Noorwegen en Slovakije. De eerste prototypes, die onlangs door de ontwerpers aan de bewoners van Residentie Adagio werden gedemonstreerd, ogen verbluffend.

Betere akoestiek

Zo vond een groepje leerlingen een oplossing om de akoestiek in het restaurant te verbeteren. “Er werden geluiddempende panelen en muurbekleding bevestigd, zodat bewoners elkaar in hun gesprekken weer begrijpen“, zegt Heidi. Andere leerlingen hebben dan weer een belevingskoepel klaar waarin de bejaarden vroegere tijden kunnen herbeleven. Nog eens genieten van een uitstapje naar zee, bijvoorbeeld.

Leerling Ilya Dierckens legt het principe van zijn 'smart mirror' uit aan Adagio-bewoners Robert Declerck en Emile Serruys.
Leerling Ilya Dierckens legt het principe van zijn ‘smart mirror’ uit aan Adagio-bewoners Robert Declerck en Emile Serruys.© TVW

Collega’s hebben een systeem van valdetectie bedacht. “Bewoners dragen een alarm dat ze kunnen activeren door een druk op de knop, maar soms lukt dat gewoon niet meer”, verduidelijkt Heidi. “Dan bieden drie wifi-routers van onze leerlingen, aanwezig in de drie meest gebruikte ruimtes, de oplossing. Op basis van het sterkste signaal weet de verpleging meteen waar de bewoner gevallen is.” Die hoeft daarvoor niet meer dan een klein bakje te dragen.

Evenwichtsstoornissen

Tijdens de demosessie in het restaurant bewonderen Robert Declerck en Emile Serruys met veel interesse de ‘smart mirror’ van leerling Ilya Dierckens. Bij het gebruik van deze speciale spiegel krijgen ze er meteen het weer, nieuwsberichten en activiteiten in de residentie bij. “Heel interessant allemaal, zeker de valdetectie. Die kan bij mij nog van pas komen, want ik sukkel met evenwichtsstoornissen“, zegt Robert. “De VTI-leerlingen zijn vrienden geworden. Hun project smeekt om voortgezet te worden”, vindt Emile. Dat is ook de bedoeling, want nu gaat het nog vooral om prototypes waarvan de werking en de praktische toepassingen in de residentie zelf nog moeten worden verfijnd.

Streepjes zetten

Dat geldt ook voor de digitale drankenrekening. “Vaak hebben bewoners moeite om een streepje bij het juiste drankje te zetten dat ze hebben gekozen of ze zetten het op rekening van een ander”, zegt verantwoordelijke Lucrèse Claus lachend. “Door een persoonlijke badge tegen de sensor te houden en de knop van de juiste prijscategorie in te drukken zal dat verleden tijd zijn.”

Lucrèse vindt de vele contacten tussen de twee generaties een verademing. “Jongeren krijgen respect voor de oudere generatie en onze bewoners appreciëren sterk hun inzet en technologiekennis”, klinkt het tot slot.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier