Leerlingen van VTI Tielt maken gsm-laadpaal die een plaatsje op de Markt krijgt

Op de foto zien we rechts technisch adviseur Ward Dewilde, leerlingen Tristan Christiaens, Nicky Vannieuwenborgh, Jarne Lefevre, Tibo Dobbels, Arne Houwen en links leerkracht Jens Debruyne. Dieter Vergote en Maico Minne ontbreken op de foto. © Nele
Redactie KW

Enkele leerlingen van Mariënhove, een afdeling van het VTI Tielt, ontwierpen een gsm-laadpaal op zonne-energie. Die laadpaal krijgt op zaterdag 4 mei een vaste stek op de Markt.

De ontwikkeling van een unieke gsm-laadpaal kwam er op vraag van het stadsbestuur. Directie, leerkrachten en hun gedreven leerlingen gingen onmiddellijk aan de slag. De laadpaal is nu klaar voor gebruik en op zaterdag 4 mei verhuist die van de school naar het Marktplein, aan het stadsarchief. “De vraag om een gsm-laadpaal te maken, kwam van schepen Grietje Goossens”, vertelt technisch adviseur Ward Dewilde. “Blijkbaar zijn er steeds meer jongeren die hun gsm of smartphone opladen aan de fietsenstalling op het Alexianenplein, waar er stopcontacten voorzien zijn voor elektrische fietsen. Het is zeker niet de bedoeling om daar je toestel op te laden. Grietje Goossens kwam met dat probleem naar het VTI en we kwamen tot het besluit om een mobiel gsm-laadpunt te realiseren.”

Steeds meer jongeren laden hun gsm op aan de fietsenstalling op het Alexianenplein en dat is niet de bedoeling

De laatstejaars van de afdeling industriële wetenschappen gingen als eerste aan de slag om het ontwerp te maken. “Verschillende groepjes werden gevormd en iedereen kon zijn idee op papier zetten. De ontwerpen gingen naar het stadsbestuur en er werd één ontwerp goedgekeurd. We konden daarna beginnen aan de realisatie. De andere afdelingen werden aangesproken en in het werk gestoken. Lassen-constructie maakte de basis in staal. De afdeling elektriciteit zorgde voor het zonnepaneel, de batterij en de vier stopcontacten. Mechanica werkte de paal af met een grote nepsmartphone in kunststof. Op die manier kunnen we spreken van een totaalconcept binnen onze school, waarbij de leerlingen moesten samenwerken. Ze leerden heel wat bij en dat is uiteraard ook belangrijk. De voldoening bij de leerlingen is alvast heel groot.”

Leuk samenwerken

De leerlingen van het vijfde en zesde jaar van de afdeling lasconstructie vertellen wat meer over hun ervaring. “Dieter Vergote en Maico Minne waren de twee trekkers van ons project en bij onze afdeling”, zegt Tristan Christiaens. “Ikzelf hielp mee om de steunpaal met het zonnepaneel goed te bevestigen. Het leuke is dat de gsm-laadpaal binnenkort te zien zal zijn op het Marktplein.

Nicky Vannieuwenborgh hielp mee om het zonnepaneel goed te bevestigen. “Een opdracht waarbij je heel precies te werk moet gaan, maar het is goed gelukt”, weet hij.

“Ik kreeg de taak om de binnenkant van het frame te lassen”, pikt Jarne Lefevre in. “Daarnaast verwijderde ik de verf want het stadsbestuur had een voorkeur voor roestkleurig staal. Eerlijk gezegd vind ik dat minder mooi, maar blijkbaar is het roestkleurig helemaal in.”

Tibo Dobbels en Arne Houwen werkten samen: “Wij deden het nodige snijwerk, boorwerk en het buitenwerk. Het was leuk samenwerken en het resultaat mag er wezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier