Leerlingen van het SiVi in Torhout verkopen overstock van lokale handelaars

De leerlingen die de affiche voor de beurs Outlet@Sivi ontworpen hebben: staande v.l.n.r. Hanne Goemaere, Kimberly Favresse, Yara Algoet en Gentrit Sejdiu en zittend Amber Floré, Febe Maes en Soraya Verduyn. © foto JS
Johan Sabbe

Tijdens de koopjes niet gevonden wat u zocht? Dan moet u op vrijdag 8 en zaterdag 9 februari naar het Sint-Vincentiusinstituut komen. Daar verkopen de beroepsleerlingen op hun eerste beurs Outlet@Sivi de overstock van liefst elf lokale handelaars. Veel kleren, maar ook stoffen en zelfs wieleroutfits, alles tegen scherpe prijzen. Een uniek initiatief!

De verkoopbeurs is vrij toegankelijk op vrijdag van 16.30 tot 19 uur en op zaterdag van 10 tot 17 uur. De parking en de toegang tot de school bevinden zich aan de kant van het station: langs de Viaductstraat. Het gaat om een vruchtbare samenwerking tussen Sivi, het stadsbestuur en Torhout Handelt. De beurs Outlet@Sivi combineert twee hippe concepten: een pop-upwinkel en een outletstore.

Handen uit de mouwen

“Onze leerlingen zijn doeners”, zegt leerkracht Annelies Declerck. “Ze willen de handen uit de mouwen steken. Ze waren dan ook meteen gewonnen voor het idee van een verkoopbeurs op school. Ze doen trouwens alles zelf: van de promotie tot het aankleden van de standen, de verkoop zelf en het opruimen achteraf.”

Sivi, dat deel uitmaakt van de Scholengroep Sint-Rembert, telt een keur aan BSO-richtingen, vooral in het studiegebied Handel. Outlet@Sivi is een totaalproject waaraan alle leerlingen hun steentje bijdragen, van het derde tot het zevende jaar en uit alle beroepsrichtingen. Zo kunnen ze elk hun kwaliteiten uitspelen. De richting Logistiek neemt de praktische voorbereidingen op zich, Office doet het papierwerk, Retail ontfermt zich over de verkoop en Veiligheidsberoepen zorgt ervoor dat alles de dag zelf vlot verloopt.

De elf handelszaken

De leraren hebben op de eerste plaats een sturende functie. “Wij zijn er natuurlijk nauw bij betrokken”, vervolgt Annelies Declerck. “Tijdens de voorbereidingen in de lessen realiseren we heel wat leerplandoelen. Op deze manier werken, is uiteraard motiverend. We merken dat de leerlingen trots zijn op wat ze doen. In dat opzicht is het project nu al geslaagd. Maar we willen natuurlijk ook mooie verkoopcijfers voorleggen aan het eind van de beurs. Daar zullen de handelaars blij mee zijn.”

Elf Torhoutse handelszaken nemen aan het waardevolle evenement deel. Vooral kledingwinkels, maar ook kinderboetieks, een fietsenzaak en een stoffenwinkel stallen hun goederen uit. Dit zijn ze: Actuel Boetiek, Lingerie Bellino, Cool Elektro Cycles, babyspeciaalzaak Evadorable, Stoffen Capriss, Lederwaren Jean, Naaimachines Stael, Lingerie Princess, Kinderkleding Papillon, Volslankboetiek Sodrie en Trio Fashion.

Mini-ondernemingen

“De geïnteresseerden kunnen op zaterdag zichzelf trakteren op gebak met koffie”, besluit Annelies. “We zorgen met andere woorden voor lekkere taart. En dit vanzelfsprekend in een gezellige sfeer. Ook onze mini-ondernemingen zullen present zijn. Earstöf verkoopt accessoires en Most Wanted gaat aan de slag met het upcyclen van lege ginflessen. Daar komen kaarsen aan te pas.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier