Leerlingen Sint-Janscollege Poperinge trekken op inleefreis naar Nepal

Louise Cauwelier, Dorien Dequeker, Manon Goudeseune, Flore Lamond, Tine Selosse, Merel Vandenberghe, Gerlinde Vandepitte, Emely Vulsteke en leerkrachten Brecht Verbeke en Veronique Raedt trekken binnenkort naar Nepal. © CB
Redactie KW

Voor het vijfde jaar op rij trekt een groepje leerlingen van het vijfde middelbaar samen met twee leerkrachten tijdens de paasvakantie op inleefreis. Dit keer viel de keuze op Nepal. De groep gaat er meehelpen aan het opknappen van vijf klaslokalen in een kleuterschool in Sarangkot, op 200 km van de hoofdstad Kathmandu.

De voorbije jaren trok tijdens de paasvakantie telkens een groepje leerlingen op bouwkamp. Na Marokko en drie bouwkampen in Albanië, is het de beurt aan Nepal. “Voor deze inleefreis gaan we in zee met de vzw Actie Scholen Nepal“, vertellen Brecht Verbeke en Veronique Raedt, de begeleidende leerkrachten. “Deze vzw ondersteunt al jaren enkele scholen in Nepal en zorgt ook voor begeleiding van Belgische scholen die er willen gaan meewerken. Zij stelden ons voor om eens naar Nepal op inleefreis te gaan.”

Plaatselijke cultuur

“We zullen twee weken verblijven in Nepal en twee scholen bezoeken. In de eerste school werken we vijf dagen mee. Het is een kleuterschool waar we gaan helpen met het opknappen van vijf klaslokalen: wij zullen kijken voor het afwassen, opknappen en schilderen van de muren. Dit is in Sarangkot, op 200 km van de hoofdstad. Ondertussen verblijven we in gastgezinnen, telkens per twee. Zo krijgen de leerlingen de kans om kennis te maken met de plaatselijke cultuur, maar ook met het leven van hun leeftijdsgenoten in Nepal. Daarna trekken we wat verder en gaan we de bezienswaardigheden van de regio bezoeken. Maar we gaan ook nog op bezoek in een tweede school, namelijk een school voor kinderen met een beperking. Dat is in Kathmandu zelf.”

“In totaal waren er zeventien kandidaten om mee te gaan op inleefreis. Na hun motivatiebrief en een gesprek met ons, kozen we uiteindelijk voor acht leerlingen. Ze organiseerden al enkele acties om enerzijds hun avontuur in de kijker te zetten, maar ook om financiële middelen in te zamelen. Ze verkochten wijnpakketten aan ouders en sympathisanten en organiseerden een pancakepub op school”, weten Brecht en Veronique.

Op zaterdag 7 maart is er een benefietconcert in de Sint-Bertinuskerk in Poperinge ten voordele van vzw Actie voor Scholen Nepal. Meer info op actiescholennepal@gmail.com. (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier