Leerlingen Immaculata serveren dagschotels in Clara’s Klooster

We zien het zaalpersoneel en directie met v.l.n.r. Eva Vandesteene, Carmen Ernst, Laure Deweerdt, Steven Beddeleem, Hanne Bouckaert, Lut Rooryck, Chelsey Vanhoutte, Jan Vannobel, Caithlin D'Alleine en Yben Vanaverbeke. Melanie Verhaeghe ontbreekt. (foto EF)
Redactie KW

Je kon al lekker gaan tafelen in het Immaculata, maar vanaf de Nationale Restaurant Week van 11 tot 27 november kan het nu zelfs in stijl dankzij het nagelnieuw didactisch restaurant Clara’s Klooster, gerealiseerd in acht maanden tijd. In vergelijking met ‘t Klein Verschil, dat nu een nieuwe bestemming kreeg als bureau en vergaderruimte, is dit een volwaardig ingerichte horecazaak die ook zo gerund zal worden door het derde en vierde jaar jaar Restaurant-Keuken op dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag.

In de prachtige inkomhal worden we met open armen onthaald door Lut Rooryck (technisch adviseur-coödinator), Carmen Ernst (coördinator en praktijkleerkracht) en Steven Beddeleem (adjunct-directeur). Het majestueuze antieke Mariabeeld onderstreept nog eens de warme welkom, waar de Zusters van het Geloof nog tot 2014 woonden. “We zijn dan ook verheugd dat we op die manier de gastvrijheid van de zusters weer in ere kunnen herstellen door hier volk te ontvangen”, klinkt het. “De twee spreekruimtes aan de rechterkant zijn ingericht als restaurant voor 36 couverts. De ruimte links hebben we een bestemming als vergaderzaal gegeven, maar ook daar kunnen we voor een beperkt gezelschap een maaltijd serveren. Achteraan is de leskeuken volledig nieuw. We beschikken er over alle mogelijke moderne keukenapparatuur gaande van gas tot grill, inductie en combi-steamer. Zo maken de leerlingen op jonge leeftijd al direct kennis met hetgeen ook op hun toekomstige stageplaats en latere werkstek gebruikt wordt.”

Nieuwste technieken

Eigenlijk is het een pop-uprestaurant geworden, vertelt Lut Rooryck. “Aangezien we hier binnen een zestal jaar wegtrekken naar een nieuwe locatie op de VTI-site is het zo geconcipieerd dat we alles kunnen meenemen. Bovendien beantwoordde ons vorig lesrestaurant ‘t Klein Verschil niet meer aan de hedendaagse wensen qua inrichting en infrastructuur. Ook op pedagogisch vlak mogen we nu gerust zeggen dat we een didactisch restaurant zijn dat mee is met zijn tijd.”

We zien het keukenteam onder leiding van Diane Saverys en Sigrid Cambier. (foto EF)
We zien het keukenteam onder leiding van Diane Saverys en Sigrid Cambier. (foto EF)

Carmen Ernst vult aan: “In totaal krijgen een vijftigtal leerlingen die de opleiding Voeding & Horeca (eerste graad), Restaurant-Keuken (tweede graad) en Grootkeuken (derde graad) volgen de kans om hier te koken volgens de nieuwste technieken. Externe klanten bedienen zal wel enkel en alleen de taak zijn van het derde en vierde jaar Restaurant-Keuken op dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag. Dan maken ze telkens een dagschotel klaar en op vrijdag kan men kiezen uit drie gerechten. Op deze manier krijgen de leerlingen echt de smaak te pakken voor voedingsonderwijs, maar kunnen ze nog alle kanten uit.”

Burgerkeuken en bistro

Clara’s Klooster is warm ingericht met een knipoog naar het verleden. “De ronde verlichting springt onmiddellijk in het oog en iedereen vindt het leuk gevonden”, vertelt Steven Beddeleem. “Naast individuele tafeltjes hebben we ook gekozen voor een langwerpige tafel die verwijst naar de grote kloostertafel van weleer.”

Natuurlijk willen we ook weten wat er geserveerd zal worden. “We hebben gekozen voor burgerkeuken en bistro”, legt Carmen Ernst uit. “De gastronomische kaart trekken we doelbewust niet.”

Lut Rooryck zegt dat dit een weldoordachte keuze is. “Dat hebben we geleerd uit onze regelmatige vergaderingen met alle hotelscholen in Vlaanderen. Er is immers de ervaring dat er een tekort is aan opgeleid personeel voor horeca en voedingstechnologie, waar er een sterke groei is in het hoger onderwijs. Dat is dan veel ruimer dan ‘kok’. Onze leerlingen die nadien de overstap willen maken naar gastronomisch koken zullen dat zonder probleem kunnen, maar dat is dan in Koksijde, Kortrijk of Brugge. Bestaande horecazaken beschouwen ons niet als concurrentie, maar appreciëren ons omdat we hun toekomstige medewerkers opleiden.”

(DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier