Leerlingen houden hun stad proper door te ‘ploggen’ tijdens LO-lessen

Redactie KW

De leerlingen van de derde graad van het Sint-Aloysiuscollege hebben 30 zakken met zwerfvuil gevuld tijdens de lessen lichamelijke opvoeding.

Ploggen in plaats van traditionele LO-lessen. Dat was de wens van de werkgroep ‘Natuur’ van het praesidium van het college. Hun vraag werd ingewilligd door de directie en zo plogden de vijfde en zesdejaars er de afgelopen week op los. Plogging is joggen of wandelen en tegelijk zwerfvuil ruimen. Elk klas kreeg een specifieke route in de stad.

We wilden dit keer iets meer doen dan alleen een dikketruiendag organiseren of een vegetarische maaltijd aanbieden“, zegt preses Lore Soete (18). “Met heel de klimaatpolemiek leek plogging ons een ideaal alternatief. In het begin kregen we wat tegenkanting van bepaalde leerlingen omdat ze het een vuil en stinkend klusje vonden maar ondertussen is het enthousiasme wel gegroeid. De leerlingen worden niet gequoteerd voor deze opdracht maar iedereen verdient wel een pluim voor de geleverde inspanningen.”

Leerlingen houden hun stad proper door te 'ploggen' tijdens LO-lessen

Wie de voorbije dagen rond het college toefde, zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat de buurt er opvallend proper bij ligt. “We hebben op één week dan ook 30 vuilniszakken gevuld met zwerfvuil. Soms vonden we de gekste voorwerpen: van wielen, spuiten, immoborden, potten en pannen tot zelfs een aktentas met officiële documenten. Alle vuilnis werd verzameld op de speelplaats en wordt binnenkort gesorteerd. Dankzij het succes zijn we van plan om er later dit schooljaar nog een vervolg aan te breien, allicht met de scholieren uit de eerste en de tweede graad“, voegt Lore er nog aan toe. (Maxime Petit)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier