Leerlingen De Zon in Ingelmunster knutselen gezelschapsspel in elkaar

De leerlingen van De Zon ontwikkelden een nieuw groepsspel Mummie Dummies. Momenteel bestaat er maar één exemplaar van. © (Foto FODI)
Redactie KW

De leerlingen van De Zon hebben een eigen gezelschapsspel in elkaar geknutseld. De leerlingen werkten er maandenlang aan, maar het resultaat mag gezien worden. Voorlopig bestaat er nog maar één exemplaar van het spel.

In het voorbije schooljaar werkte De Zon rond het thema Met een spel lukt het wel. Dit spel komt in het Spelkasteel, de spelotheek die de school eerder opstartte. De Stratego’s of de oudste leeftijdsgroep van De Zon (11- tot 13-jarigen) gaven de aanzet voor een eigen gezelschapsspel. “Ze begonnen eraan met de steun van juf Charlotte, die tijdens haar zwangerschapsverlof werd vervangen door juf Celine Vandenbroucke”, zegt Davy Cloet, leerkracht muzische vorming.

“De jongeren mochten zelf voorstellen indienen voor hun tactisch groepsspel. De ene wilde een spel ontwikkelen waarin een dolfijn werd gered, de andere koos als thema ruimtewezens, enz. Uiteindelijk besloten we een spel samen te stellen rond mummies en farao’s. De taak van de farao’s bestaat erin om de mummies te vangen nog voor ze er met de schat vandoor gaan. Het spel werd ontwikkeld in samenwerking met externen (een tekenaar, iemand van de Spellenclub 13). Er werden dus ook farao’s en mummies getekend, die daarna op het spelbord werden geplaatst en later mee in druk werden opgenomen.”

Vanaf zes jaar

Davy gaf toe dat het geen gemakkelijke opdracht was, maar dat het wel leerrijk was om een eigen spel te ontwikkelen en dus van het begin tot het einde alles in eigen beheer te houden. “Voor de jongeren was het boeiend om zoiets uit te werken en ook om eigen contacten te leggen met bijvoorbeeld een tekenaar om het ontwerp te realiseren. Uiteindelijk vonden we een drukker in Roeselare die één exemplaar van ons spel Mummie Dummies maakte”, vervolgt Davy, die binnenkort andere uitgeverijen zal aanschrijven in de hoop dat het De Zon-spel misschien wel op grote schaal wordt gedrukt en in de winkels te koop wordt aangeboden. “Het is een spel voor zesjarigen en ouder. We hielden het heel eenvoudig qua spelregels, zodat inderdaad ook de jonge generatie kan mee spelen. Vooraleer we tot druk over gingen, lieten we het spel uittesten bij diverse leeftijdscategorieën in de school. Iedereen stond heel positief tegenover ons groepsspel.”

De leerlingen die hun uiterste best deden om het nieuwe spel te ontwikkelen zijn Nathan Callewaert, Janaiky Depoorter, Shana Krebs, Lander Rogé, Branko Seyns, Luna Tancré, Summer Vandenberghe, Kytana Van Elslander, Remco Vercruysse en Quinten Vlaminck. (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier