Leerlingen De Wonderwijzer maken paasattentie voor mensen in eenzaamheid

Dorine Vancaneghem en Laluna Lammens tonen enkele paashaasjes. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Naast een medische impact hakt het coronavirus er ook stevig in op een totaal ander vlak. Heel wat mensen werden nagenoeg compleet van de buitenwereld afgesloten en dreigen onderuit te gaan aan de eenzaamheid. Leerkrachten en leerlingen van basisschool De Wonderwijzer konden dit niet zomaar laten gebeuren en organiseerden een heuse paasactie.

Met koffiefilters, touw en heel wat chocolade wordt in Lauwe het beste wapen tegen eenzaamheid gefabriceerd. Heel wat kinderhanden zijn er duchtig aan de slag met een enkel doel: een glimlach op de mensen hun gezicht laten verschijnen. Dorine Vancaneghem (57), leerkracht aan het derde leerjaar en eveneens aan de slag tijdens de opvang, toont met trots het resultaat van deze knutseldagen. “We vangen tijdens deze periode een 20-tal kinderen op van wie de ouders werken in de zorg, in de voedingsindustrie of mensen die behoren tot de kwetsbare groep. Via de kinderen hoorden we vaak dat ze het jammer vonden dat ze niet meer naar opa of oma op bezoek konden, maar ook buiten de school merkten we dat heel wat mensen plots compleet geïsoleerd werden. Het leek ons een tof idee om voor die mensen een kleine paasattentie te maken, want met de feestdag die voor de deur staat, zal het voor die mensen waarschijnlijk extra bitter worden.”

https://www.youtube.com/watch?v=u17hoFMc4tc

De helpgrage handjes transformeerden de koffiefilters in leuke paashaasjes, elk voorzien van wat chocolade eitjes. “Wanneer ze allemaal klaar zijn, gaan we ze op een frisse plaats bewaren”, gaat Dorine verder. “Op basis van wat de kinderen ons hebben gezegd en aan de hand van wat we zelf al hebben kunnen zien, zullen wij die paashaasjes dan uitdelen aan mensen die nood hebben aan een klein teken van affectie. Het coronaverhaal is zo al moeilijk genoeg, we hopen dat onze actie de zware tijd toch een beetje kan verlichten.”

De kinderen van de Wonderwijzer zijn duchtig aan de slag.
De kinderen van de Wonderwijzer zijn duchtig aan de slag.© CLL

Een van de actieve knutselaars is de 11-jarige Laluna Lammens. “Goh, ik heb er zeker al een 30-tal gemaakt vandaag“, klinkt het vlot. “Er zitten heel veel mensen thuis die nu niemand meer op bezoek krijgen. Dat is erg en ik voel me daar triest bij. Als we die mensen met een paashaas kunnen laten lachen, dan maak ik er met plezier nog 30. We vroegen aan de juffen of we ook mee mochten wanneer ze die gingen uitdelen, maar dat mag niet. Ook wel jammer natuurlijk, met die maatregelen moeten we extra hard opletten natuurlijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier