Leerlingen bouwafdeling Petrus & Paulus West tijdelijk naar bouwfirma Van Huele

Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn, directeur Frank Travers, pedagogisch directeur Christophe De Zutter, technisch directeur Eddy Debusschere, bedrijfsleider Xavier Van Huele en onderwijsschepen Natacha Waldmann op bezoek. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De leerlingen van de bouwafdeling van Petrus & Paulus West volgen sinds de start van dit schooljaar les in de gebouwen van bouwfirma Van Huele Gebroeders NV. “We bereiden de afbraak en heropbouw van een stuk van de school voor”, verduidelijkt de schooldirectie.

De samenwerking tussen de bouwfirma en de school is een gevolg van de bouwplannen van de school. De praktijklessen bouw vinden plaats in een loods van de firma uit de Zandvoordestraat, en voor de theorielessen werden speciaal oude kantoren ingericht als klaslokalen.

“We zitten bij de bouwfirma uit noodzaak, maar anderzijds is het ook een heel mooi project”, vertelt directeur Frank Travers. “Onze leerlingen hebben hier alle faciliteiten voorhanden en leren bij Van Huele hoe het er op de werkvloer effectief aan toe gaat. Ze kunnen er beton gieten en hebben er een torenkraan ter beschikking. Daarnaast worden ze betrokken bij de voorraadbeheer en de afvalsortering, wat niet onbelangrijk is. Ook de afspraken van het bedrijf gelden, net zoals dat tijdens hun loopbaan het geval zal zijn. De regels omtrent veiligheid gelden op het hele terrein. Les volgen binnen het bedrijf heeft een enorme didactische meerwaarde.”

Hypermoderne ateliers

Het gebouw waar Petrus & Paulus West gehuisvest is, werd opgetrokken in 1923. “In plaats van het oude gebouw in de Duivenhokstraat, waar momenteel enkele ateliers zijn, komen er hypermoderne ateliers. Niet alleen voor de bouwafdeling, maar ook voor andere afdelingen van de school. We hebben al enkele afdelingen een nieuw onderkomen kunnen geven. Voor de bouwafdeling kwamen we bij de firma Van Huele terecht, die meteen mee op de kar sprong”, aldus Travers.

De school is Van Huele erg dankbaar voor de unieke kans, het bedrijf neemt de uitdaging ter harte. “Het is de bedoeling dat de jongens die hier les komen volgen een bouwopleiding krijgen om bij eender welke firma aan de slag te gaan”, vertelt Xavier Van Huele. “Het heeft een grote meerwaarde voor die jongens. Het is volgens mij ook uniek dat een volledige bouwafdeling naar een bedrijf verhuist, al is het maar tijdelijk. Op de bedrijfssite leren ze de basis van het vak.”

Gigantische operatie

Het schoolgebouw wordt momenteel nog gebruikt. Enkele afdelingen, zoals de schilder- en de bouwafdeling, kregen al een nieuwe plaats waar de lessen kunnen doorgaan. “We zijn nu volop bezig met het inrichten van ateliers voor de afdeling houtbewerking. Dat is een gigantische operatie, van de energievoorziening tot de wifi. Tegen Pasen zou de houtbewerking erin moeten zitten”, zegt directeur Travers. “Tegen het einde van het schooljaar verhuist ook de afdeling mechanica, die nu op de benedenverdieping zit. Als alles volgens plan verloopt, gaat het gebouw tegen volgende zomer tegen de vlakte. Binnen drie jaar willen we dan de 100ste verjaardag van de school vieren met de opening van het nieuwe schoolgebouw. Momenteel zijn de architecten de plannen nog aan het uittekenen. We kijken hard uit naar het resultaat”, besluit de directeur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier