Leerkracht Rik Goethals uit Ichtegem met pensioen

Rik Goethals © foto Coghe
Redactie KW

Rik Goethals (61) zwaaide onlangs af van het SIGO in Eernegem na er 39 jaar te hebben lesgegeven. Naast het lesgeven was en is sport de rode draad in zijn leven.

“Het begon al toen ik pas geboren werd, want ik werd vernoemd naar Rik Van Looy die net op mijn geboortedag op 16 juli 1959 een tourrit in Bordeaux won”, lacht Rik. “Ik heb niet alleen iets met fietsen. Ik haal regelmatig in de week meer dan 100 km op de fiets en op zondag ga ik mee in groep met de wieltoeristen van De Somme. Ik was ook een goed loper en haalde verschillende medailles op grote competities: BK’s, EK’s, WK’s, ultralopen.”

Nu beperkt hij zich tot korte afstanden om op geen blessures op te lopen. “Mijn laatste grote medailles dateren van de jaren 2000 tot 2002. Ik werd in 2000 en 2001 Belgisch kampioen ultraloop en in 2002 nam ik in schoonheid afscheid van de competitie met een bronzen medaille op het EK.”

“Als een moeder”

Rik Goethals studeerde in 1977 af als regent LO en biologie. Hij kon na mijn legerdienst en enkele korte interims in 1982 aan de slag in de toenmalige Sint-Jozef beroepsschool in Eernegem. “Ik startte met negen uur LO. Het was het jaar dat voor het eerst ook jongens werden toegelaten. Voordien was het een naaischool”, weet hij.

“Het is daar dat ik de stiel van leerkracht geleerd heb. Vooral door toedoen van zuster Denise. Een topvrouw. Samen met een aantal beginnende leerkrachten was ze als een moeder voor ons. Ze leerde ons dat elke leerling zijn of haar kwaliteiten heeft en dat we daarvoor respect moeten tonen. Straffen deed ik dan ook praktisch nooit. Als ik een probleem met een leerling had, dan riep ik die liever eens apart om het uit te praten.”

Klein en toch groots

Zo’n 25 jaar geleden kon ik ook biologie geven. Nu heet dat natuurwetenschappen”, vertelt Rik. “Ik heb tot op de laatste dag altijd graag lesgegeven. Ik was altijd de eerste op school, deed een praatje met het onderhoudspersoneel, zette koffie voor de collega’s. Ik heb van hen een mooi afscheid gekregen.”

Dat mooie afscheid kon, ondanks de corona, omdat het een kleine school is. “Toch zullen we wel altijd moeten opboksen tegen de grote scholen, maar ik kan ouders van schoolgaande kinderen zeker aanraden een kleinere school te overwegen. Een leerling wordt er als mens en individu veel beter opgevolgd in vergelijking met een grote school, waar je al snel kan verdwijnen in de massa”, stelt hij.

“Het bewijs dat een klein schooltje ook groots kan zijn kwam er in 2019, toen SIGO Gistel en Eernegem samen, 10.000 euro inzamelden voor Kom Op Tegen Kanker. Dat is maar liefst 160 euro per leerling. Daarmee gaven we alle grote scholen in Vlaanderen ruimschoots het nakijken.”

Chiro

Rik Goethals heeft nu plaatsgemaakt voor de jongere collega’s. Hij zal zich nu nog meer kunnen bezighouden in zijn tuin. “Ik zet me ook nog in voor de Chiro en ben voorzitter van KVC Ichtegem sportief en kijk al uit naar de Grote Prijs Jules Van Hevel in oktober van dit jaar.”

(RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier