Laatstejaars StAPwest dansen met mondmaskers

Noa (links) en Elemijn dansen 'My Body is A Cage' op het strand, onder begeleiding van Thomas François Jacobs. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Voor het deeltijds kunstonderwijs (DKO) zijn het zware tijden. Het DKO werd zowat vergeten tussen alle nieuws en regeltjes bij de heropstart van de dagscholen, horeca… Maar uiteindelijk konden de filialen van StAPwest (Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Westhoek) in Veurne, Koksijde en Nieuwpoort weer aan de slag.

De hele coronaperiode zijn de leerkrachten uiterst creatief geweest op de sociale media. De dansafdeling werd dit schooljaar niet heropgestart omdat groepslessen nog niet zijn toegelaten.

Elemijn Sanders (16) en Noa Castelein (17) studeren dit schooljaar af en konden hun ‘moment de gloire’ al tonen aan het publiek op het Gala.ntconcert in februari, bijna een maand voor de lockdown.

‘My body is a cage’

Dansdocent Thomas Jacobs vond dat de twee meiden een uniek aandenken verdienden in deze coronatijden. Dat legde hij vast in een filmpje ‘My body is a cage’ op het strand van St. André op muziek van Peter Gabriel, waarbij de mondmaskers van Noa en Elemijn het thema accentueren.

Elemijn Sanders zit in het zesde middelbaar Latijn- Wetenschappen van het Immaculata-Instituut De Panne: “Bijna mijn hele naschoolse jeugd spendeerde ik in StAPwest voor zowel muziek, woord als dans. Nu moet ik daar spijtig genoeg afscheid nemen omdat er een nieuw spannend hoofdstuk aankomt. In oktober ga ik rechten optie politiek studeren aan de KUL en begint het kotleven. Wat ik geleerd heb in de academie zal ik meenemen, mijn lessen bij Frieda komen zeker van pas tijdens mijn studies en Thomas heeft mij geprikkeld om verder te dansen. Maar deze zomer ga ik eerst nog als hulpmonitor speelpleinwerking in Koksijde werken.

Droomde van ‘Pointes’

Noa Castelein studeert eind juni af aan het College in Veurne, richting Economie-Moderne Talen. Ze danst sinds haar 6 jaar bij StAPwest: “Ik volgde klassieke en hedendaagse dans en was heel blij toen ook ‘Pointes’ in het aanbod kwam. Ik droomde er al jaren van om dit aan te leren. Ik ben ook lid van Dansgroep Adagio en volg er modern/jazz. Zelf geef ik er ook les aan de kleuters.. In september start ik mijn studies Business and Languages aan Hogent. Ik hoop een job te vinden in de communicatiesector en daarnaast wil ik graag zo lang mogelijk blijven dansen.”

Thomas François Jacobs begeleidde Noa en Elemijn als dansdocent en zal in het nieuwe schooljaar 2020-2021 hedendaagse dans geven aan de derde en vierde graad (12-18 jaar). Het volledige aanbod en lessenrooster van StAPwest is te bekijken op www.stapwest.be. De online inschrijvingen starten vanaf 15 juni.

Bekijk hier het dansfilmpje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier