‘Kunstendag voor kinderen’ strijkt neer in Torhout

Schepen van Cultuur Lieselotte Denolf en het duo Aukelyn Allary en Sofie De Clercq van het cc de Brouckere kwamen de Kunstendag promoten bij de kinderen en begeleiders van de stadsopvang Jabedabedoe. © foto JS
Johan Sabbe

Op zondag 17 november is het in Vlaanderen ‘Kunstendag voor Kinderen’, ook in Torhout. Dit keer focust het programma op 30 jaar Kinderrechtenverdrag. De stad serveert samen met een aantal partners van 13.30 tot 17 uur in het cc de Brouckere tal van activiteiten, die zo goed als allemaal gratis zijn.

Vorig jaar lokte de Kunstendag in Torhout zo’n 600 bezoekers, een succes dat de stad graag wil herhalen. “We hebben een programma gezocht dat vlotte toegankelijkheid aan kwaliteit koppelt”, zegt Sofie De Clercq van het cc de Brouckere. “We leveren extra inspanningen om dit cultuurfeest ook tot bij kinderen te brengen die in moeilijke omstandigheden opgroeien. Een samenwerking met het Sociaal Huis leidde tot de lancering van een buddywerking. Zo kunnen mensen die minder gemakkelijk de weg naar het cultuurcentrum vinden, samen met een vertrouwenspersoon toch interessante activiteiten bijwonen. Ook werken we voor de Kunstendag samen met de stedelijke bibliotheek, de Kunstacademie, de Gezinsbond en de groep Hart boven Hard Torhout. Zo kwamen we tot een mooie affiche.”

Disneyklassiekers

Er dient zondagnamiddag enkel betaald te worden voor het concert Zonder toegevoegde suiker van vader Frank en zoon Leonard Cools om 14 en om 16 uur in zaal Club de B. Ze brengen Disneyklassiekers in een uitgeklede versie. De toegangsprijs bedraagt 5 euro (sociaal tarief 1,25 euro).

Aan de rest kan er gratis deelgenomen worden. Aan de Massage Collage bijvoorbeeld, waarbij (groot)ouders en kinderen elkaar een massage geven en nadien in een collage verbeelden wat ze gevoeld hebben. Voorts is er een instapactiviteit om kinderen te laten bouwen en spelen met gerecycleerd materiaal. Theater Froe Froe komt bovendien met zijn poppentheater langs voor de korte tentvoorstelling Movo. In Hamertje Tik spelen jonge kinderen dan weer met tastbaar materiaal: ontdekken hoe de dingen precies in elkaar zitten en hoe de mechaniek ervan werkt. Leerrijk, maar vooral heel erg boeiend.

Reserveren voor het Disneyconcert (5 euro) en de Massage Collage (gratis) kan via www.ccdebrouckere.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier