Kulak zet in op artificiële intelligentie

Vicerector Piet Desmet van Kulak Kortrijk, rector Luc Sels van de KU Leuven en burgemeester Vincent Van Quickenborne. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De West-Vlaamse campussen Kulak Kortrijk en Kulak Brugge zetten in op artificiële intelligentie, zowel in onderzoek als in levenslang leren. Er konden ook goede cijfers voorgelegd worden door rector Luc Sels van KU Leuven en vicerector Piet Desmet van Kulak Kortrijk.

Dinsdag openden KU Leuven Campus Kulak Kortrijk en Campus Brugge samen plechtig het academiejaar 2020-2021. “Prioritair het komende jaar zijn nieuwe programma’s en initiatieven, verder blijven investeren en connecties zoeken met de hogescholen Vives en Howest. Als je de universiteiten en de hogescholen op Hoog Kortrijk samentelt, komen we aan bijna 15.000 studenten. Er zijn nog nooit zoveel inschrijvingen geweest aan de universiteiten”, aldus rector Luc Sels van KU Leuven.

Qua cijfers ziet het er bijzonder goed uit. “Uitzonderlijk zelfs. Zo stijgt het aantal studenten in Kortrijk met 8 procent, in Brugge met 10 procent. Alle richtingen doen het goed: Economie en Bedrijfswetenschappen stijgen spectaculair, geneeskunde, ook wetenschap en onderwijs met lerarenopleidingen. Daar zijn er nu 1.500 ingeschreven. Het is het bewijs dat we het goede onderwijsaanbod hebben”, zegt vicerector Piet Desmet van Kulak Kortrijk.

Regionale samenwerkingen

De West-Vlaamse campussen Kortrijk en Brugge profileren zich al geruime tijd op onderzoeksspeerpunten zoals mechatronica, circulaire economie en nieuwe materialen, educatieve technologie, zorg, gezondheid en voeding.

“Niet toevallig domeinen waar ook provinciaal sterk wordt op ingezet. Het onderzoek aan de campussen steekt ook al langer de hand uit naar diverse spelers in de regio, met verschillende succesvolle samenwerkingen tot gevolg. Dit verder bestendigen en dieper uitbouwen waar mogelijk blijft onze focus”, aldus Luc Sels.

Onderzoeksexpertise

“Het komende jaar gaat er expliciete aandacht naar onderzoek en samenwerking in het domein van artificiële intelligentie (AI). De onderzoeksexpertise die binnen dit domein aan de campussen in Kortrijk en Brugge aanwezig is, staat voorop. Het gaat om expertise die niet gebundeld zit in één team of onderzoeksgroep, maar wel om interdisciplinaire kennis die aanwezig is. 32 nationaliteiten op de campussen werken aan onderzoek. We gaan ook samenwerken met de campus Gent”, pikt Piet Desmet in.

Dat is een expertise die zowel binnen humane wetenschappen, exacte wetenschappen én biomedische wetenschappen aanwezig is. Met deze expertise van AI reiken de campussen expliciet de hand naar partners en bedrijven in de streek om op die expertise een beroep te doen.”

Artificiële intelligentie

Niet enkel in onderzoek, maar ook in onderwijs en via Levenslang Leren in het bijzonder, zal artificiële intelligentie een nog sterkere profilering krijgen. Er zijn nu 11.000 personen bij Levenslang Leren. Met de middelen, vijf miljoen euro, die de Vlaamse regering eerder dit jaar ter beschikking stelde voor het hoger onderwijs in West-Vlaanderen, wordt door KU Leuven momenteel ook gewerkt aan de uitrol van een unieke master-na-master artificiële intelligentie in de provincie. Dat gebeurt op vraag van en in nauwe samenwerking met regionale partners en bedrijven.

“Met onze West-Vlaamse campussen, die bij uitstek gericht zijn op interdisciplinariteit, zetten we dan ook volop in op onderzoek naar AI en haar toepassingen in de diverse disciplines. We doen dat involle interactie met tal van actoren uit onze regio, wat tegelijk ook leidt tot diverse opleidingstrajecten voor professionals.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier