Kulak wil meehelpen om trambus naar Kortrijk te krijgen

Vicerector voor KU Leuven Campus Kortrijk Piet Desmet en KU Leuven-rector Luc Sels willen in Kortrijk inzetten op een vlotte verbinding voor hun studenten. © JVGK
Axel Vandenheede

Vandaag staat de plechtige opening van het academiejaar aan Kulak op de agenda. Piet Desmet is duidelijk: “Liever een grote doorstroom dan een grote instroom.”

Piet Desmet volgde op 1 augustus Marc Depaepe op als vicerector voor KU Leuven Campus Kortrijk en academisch beheerder voor KU Leuven Campus Brugge. “Kulak zal zowat 1.500 studenten tellen. De opleidingen wetenschap en techniek blijft het goed doen, net als de zuivere wetenschappen, burgerlijk ingenieur en bio-ingenieur.”

Kwaliteit

“Rechten doet het dan weer minder goed. Maar de vijf voorbije jaren is het aantal studenten fors gestegen. Vorig academiejaar daalden de slaagkansen in deze richting wel met 10 procent. Of dat de reden is waarom dit academiejaar minder studenten kiezen voor deze richting, weet ik echt niet. Wat ik wel weet, is dat dit niet per se slecht nieuws hoeft te zijn. We hebben aan Kulak liever een goede doorstroom dan een grote instroom van studenten. Studentenaantallen zijn ondergeschikt aan kwaliteit.”

Luc Sels, rector van KU Leuven, benadrukte dan weer dat er voor Kulak een apart internationaliseringsproject wordt opgestart. “Met de universiteiten van Rijsel, Parijs, Londen, Tilburg… werken we al goed samen. Een volgende stap is om bijvoorbeeld professoren van hen naar hier te laten komen.”

“Wetenschappen en opleidingen ingenieur doen het goed, rechten kent een terugval” – Piet Desmet

“Technologie zal daarbij ook een grote rol spelen: we kunnen studenten hier live in contact brengen met studenten op een andere campus met behulp van grote schermen. Dan kunnen klassen op verschillende plaatsen dezelfde les krijgen. Kulak moet daarin een voortrekkersrol spelen, want de technologie staat hier verder dan in Leuven. Met dank aan Piet Desmet en een team medewerkers.”

Snelle verbinding

Ook ter sprake kwam de verbinding tussen de twee campussen hoger onderwijs in Kortrijk: Hoog Kortrijk (Vives-Kulak) en Kortrijk Weide (Howest, UGent). Piet Desmet: “Het is belangrijk dat deze vier instellingen aan hetzelfde zeel trekken, want enkel zo is de student de winnaar. Daarom pleiten we voor een snelle verbinding tussen beide locaties. We willen daarvoor samen met het stadsbestuur naar de Vlaamse overheid gaan.”

“We spreken hier over de trambus”, pikt burgemeester Vincent Van Quickenborne in. “We zijn al een paar jaar vragende partij en zullen er nog bij de Vlaamse regering nogmaals op aandringen om een trambus te krijgen. Ik hoop dat dit binnen enkele jaren gerealiseerd kan worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier