KU Leuven Campus Brugge opent twee nieuwe innovatielabs

Redactie KW

KU Leuven Campus Brugge opende donderdag twee nieuwe innovatielabs: the Ultimate Machine en the Ultimate Factory. Dat zijn de eerste machinebouw- en machatronicalabs in West-Vlaanderen. Verschillende West-Vlaamse maakbedrijven kunnen in de laboratoria hun machines komen testen. De labs kwamen er met steun van provincie West-Vlaanderen en Europa.

Met de twee nieuwe labs wil de KU Leuven Campus Brugge West-Vlaamse maakbedrijven klaarstomen voor de overgang naar industrie 4.0, een trend van automatisering en gegevensuitwisseling die meer en meer gebruikt wordt bij industriële fabricagetechnieken. Bedrijven kunnen hun expertise vergroten in samenwerking met de labs, zodat ze nieuwe technologieën en digitale innovaties kunnen integreren. De labs maken ook deel uit van een groter geheel waarbij KU Leuven Campus Brugge, UGent, Howest, Sirris, POM West-Vlaanderen en TUA West samenwerken om de overgang naar industrie 4.0 voor bedrijven verder te faciliteren en om zelf ook aan de basis te staan van nieuwe ontwikkelingen en innovaties in de maakindustrie.

Het innovatielab The Ultimate Machine creëert moderne machines die in staat zijn om zelf te detecteren of ze nog correct functioneren en indien nodig sturen ze zichzelf bij. Het tweede innovatielab The Ultimate Factory gaat een stap verder en interconnecteert verschillende machines om zo het productieproces te verbeteren.

Het totale project kost 4.270.521 euro en wordt gesteund met 700.000 euro van provincie West-Vlaanderen en 1,7 miljoen euro van Europa.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier