De viering, op dinsdag 30 april, ging van start met een drink voor de leiding die de laatste tien jaar afscheid namen van de KSA-afdeling.

De dag erop was het aan alle Zandvoordenaars. Ze werden uitgenodigd voor een viering in de kerk, gevolgd door een aperitief op het plein. Daarna was het aanschuiven voor het eetfestijn. In de namiddag werden, hoe kan het ook anders, heel wat activiteiten georganiseerd voor de leden.

We houden zelfs rekening met leden die gescheiden ouders hebben

De stichting van KSA Zandvoorde dateert van het jaar 1959. Het was Eric Naert die met het idee op de proppen kwam tijdens het werkjaar 1959-1960. "Eric Naert stichtte de KSA-afdeling omdat er tot dan enkel een collegewerking was en er geen werking was tijdens de vakanties", vertelt hoofdleider Ward Blauwblomme.

"Hij was toen al bondsleider van KSA Trekvogels, een collegeverbond voor leerlingen die buiten Oostende woonden. In de beginjaren werd er elk weekend een activiteit georganiseerd. Dat waren dan voornamelijk tochten te voet of per fiets. Doorheen de jaren evolueerde KSA Zandvoorde en werd de vereniging groter. De Chiromeisjes sloten zich aan onder de naam KSA Keignaertriet Zandvoorde. Zo steeg ook het ledenaantal en ook de aard van de activiteiten veranderde. De wandel- en fietstochten stopten en er werden meer en meer spelletjes georganiseerd. Ook de weekendjes weg en de kampen werden later een traditie. Daarnaast werden tal van activiteiten georganiseerd die wat geld in het laatje brachten. Zo bleef KSA Zandvoorde financieel gezond. De Zwanefeesten zijn ons bekendste initiatief. Daarnaast hebben we zeer lang de Zibulafuif georganiseerd, maar dat werd enkele jaren geleden vervangen door een spaghettiavond."

Een foto uit het jaar met van links naar rechts Dirk Makelberghe, Werner Makelberge, Ronny Sanders, Eric Venmans, Gilbert Luca, Erik Luca, Werner Logghe, Robert Vanhoutte en Guido Houben. © repro JRO

Om de twee weken zorgen de leiders en leidsters van KSA Zandvoorde er voor dat de leden een onvergetelijke namiddag beleven. "Onze leiding bestaat uit drie delen. Er is eerst en vooral de actieve leiding, maar ook de aspiranten en de oud-leiding. De actieve leiding bestaat uit twaalf leiders voor de jongens en twaalf voor de meisjes. Die worden apart gehouden."

Geen vaste dag

Waar de meeste KSA-afdelingen of op zaterdag of op zondag activiteiten organiseren, heeft KSA Zandvoorde geen vaste dag. "Elke leeftijdscategorie stelt een kalender samen met de activiteiten. Dat kan zowel op zaterdag of op zondag zijn. We houden zelfs rekening met leden die gescheiden ouders hebben. Ook de activiteit verschilt van leeftijdscategorie. De ouderen gaan dan al eens een stadsspel spelen, de jongere leden spelen dan bijvoorbeeld een bosspel. We gaan net als alle andere afdelingen elk jaar op kamp. De leden onder de twaalf jaar slapen dan in een gebouw en de oudere leden gaan dan met hun tent op stap. Dit jaar gaan we echter allemaal samen op kamp, naar aanleiding van onze 60ste verjaardag", klinkt het nog.

(JRO)

De viering, op dinsdag 30 april, ging van start met een drink voor de leiding die de laatste tien jaar afscheid namen van de KSA-afdeling. De dag erop was het aan alle Zandvoordenaars. Ze werden uitgenodigd voor een viering in de kerk, gevolgd door een aperitief op het plein. Daarna was het aanschuiven voor het eetfestijn. In de namiddag werden, hoe kan het ook anders, heel wat activiteiten georganiseerd voor de leden.De stichting van KSA Zandvoorde dateert van het jaar 1959. Het was Eric Naert die met het idee op de proppen kwam tijdens het werkjaar 1959-1960. "Eric Naert stichtte de KSA-afdeling omdat er tot dan enkel een collegewerking was en er geen werking was tijdens de vakanties", vertelt hoofdleider Ward Blauwblomme. "Hij was toen al bondsleider van KSA Trekvogels, een collegeverbond voor leerlingen die buiten Oostende woonden. In de beginjaren werd er elk weekend een activiteit georganiseerd. Dat waren dan voornamelijk tochten te voet of per fiets. Doorheen de jaren evolueerde KSA Zandvoorde en werd de vereniging groter. De Chiromeisjes sloten zich aan onder de naam KSA Keignaertriet Zandvoorde. Zo steeg ook het ledenaantal en ook de aard van de activiteiten veranderde. De wandel- en fietstochten stopten en er werden meer en meer spelletjes georganiseerd. Ook de weekendjes weg en de kampen werden later een traditie. Daarnaast werden tal van activiteiten georganiseerd die wat geld in het laatje brachten. Zo bleef KSA Zandvoorde financieel gezond. De Zwanefeesten zijn ons bekendste initiatief. Daarnaast hebben we zeer lang de Zibulafuif georganiseerd, maar dat werd enkele jaren geleden vervangen door een spaghettiavond."Om de twee weken zorgen de leiders en leidsters van KSA Zandvoorde er voor dat de leden een onvergetelijke namiddag beleven. "Onze leiding bestaat uit drie delen. Er is eerst en vooral de actieve leiding, maar ook de aspiranten en de oud-leiding. De actieve leiding bestaat uit twaalf leiders voor de jongens en twaalf voor de meisjes. Die worden apart gehouden."Waar de meeste KSA-afdelingen of op zaterdag of op zondag activiteiten organiseren, heeft KSA Zandvoorde geen vaste dag. "Elke leeftijdscategorie stelt een kalender samen met de activiteiten. Dat kan zowel op zaterdag of op zondag zijn. We houden zelfs rekening met leden die gescheiden ouders hebben. Ook de activiteit verschilt van leeftijdscategorie. De ouderen gaan dan al eens een stadsspel spelen, de jongere leden spelen dan bijvoorbeeld een bosspel. We gaan net als alle andere afdelingen elk jaar op kamp. De leden onder de twaalf jaar slapen dan in een gebouw en de oudere leden gaan dan met hun tent op stap. Dit jaar gaan we echter allemaal samen op kamp, naar aanleiding van onze 60ste verjaardag", klinkt het nog.(JRO)