KSA Torrewachters na 90 jaar nog altijd springlevend in Rumbeke

De KSA'ers poseren trots bij het levensgrote spandoek aan het KSA-lokaal. (foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

De KSA’ers, de leiders en de kookploeg van Torrewachters Rumbeke bliezen 90 kaarsjes uit in Villa ‘t Eksternest in Westouter. Het werd een weekend vol spel en plezier met een feestelijke receptie waarbij werd geklonken op de verjaardag.

KSA is ontstaan uit twee jeugdbewegingen: Katholieke Studenten Actie en de Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd. In 1978 fusioneerden ze, waardoor KSJ (Katholieke Studerende Jeugd) er voor gemengde groepen bij kwam. Vanaf september 2015 gaan de drie groepen: KSJ-KSA-VKSJ door onder één vlag en één naam: KSA.

Het is priester-leraar en kanunnik Karel Dubois die in juli 1928 in het Klein Seminarie in Roeselare aan basis ligt van deze jeugdbeweging die in heel Vlaanderen om en bij de 36.000 leden telt, verdeeld over 260 plaatselijke groepen. KSA is daarmee in Vlaanderen, na de Chiro, de tweede grootste jeugdbeweging. KSA Noordzeegouw is de koepel van alle 64 West-Vlaamse KSA-groepen.

“KSA Rumbeke was er van in het prille begin bij”, aldus woordvoerder en leider Tibo Gheysen. “Vandaag zijn we aan ons 90ste werkjaar bezig. Ontelbaar zijn de Rumbeekse KSA’ers die ongetwijfeld vele mooie momenten beleefd hebben tijdens de zaterdagnamiddagbijeenkomsten, op de weekends en de jaarlijkse kampen. “Doorheen al die jaren heeft de KSA een vaste stek in onze gemeente, mede door ons lokaal midden op het kerkplein, veroverd en verdiend”, zegt Tibo enthousiast.”

Rolmarathon

“De rolmarathon, straks de 21ste editie, is een initiatief van ‘t KOLV, de oud-leiders vereniging van KSA Rumbeke. Een overduidelijk bewijs eens KSA’er altijd KSA’er. Momenteel hebben we een 100-tal leden, 22 leiders en een sterke groei bij de kinderen van het eerste en tweede leerjaar, dat is mooi want deze leeftijdsgroep is de kweekvijver voor onze jeugdbeweging.”

“Wij zijn de ouderraad, die ons al vele jaren met raad en daad bijstaat, bijzonder dankbaar. De ouderraad werd destijds opgericht om ons te helpen bij de modernisering en uitbreiding van ons lokaal. Leden van de ouderraad helpen ons ook bij het transport van het kampmateriaal van en naar het jaarlijks kamphuis en bij de praktische organisatie van zwientjeskermesse.”

Doorheen de jaren heeft de KSA een vaste stek in onze gemeente veroverd

“Na het ’90 jaar weekend’ kijken we nu verlangend uit naar het zomerkamp dat naar jaarlijkse gewoonte plaatsvindt van 11 tot 21 juli, dit keer in Heusden-Zolder”, pikt hoofdleider Willem Vanhulle in. Nadien volgt van 2 tot 11 augustus het kermiscafé met tal van activiteiten. De rolmarathon, kidsrun en zwientjeskermesse in ‘t weekend van 10 en 11 augustus. Op zaterdag 16 november is er in ons lokaal ‘De Nacht van den Duvel’ en op zaterdag 14 maart 2020 ‘De vintage Nacht van den Duvel’ die door de ouderraad georganiseerd wordt voor de niet meer zo jonge sympathisanten van KSA-Rumbeke.”

Kernwaarden

“We zijn bijzonder blij met onze flinke leidersploeg”, zegt tweede hoofdleider Jerom Wallican.

Simon Chambart, Martijn Vanderschelden, Lowie De Lombaerde en Arthur Hanssens staan in voor de kabouters, de allerjongsten. Victor Desmet, Robbe Van Damme, Tibo Gheysen, Matthijs De Lombaerde, Victor Wyffels zijn leider van de piepjongknapen terwijl Maxime Gontier, Willem Vanhulle, Alexander Brackx en Jan Verstraete die taak opnemen bij jongknapen. Bij de knapen: Jonathan Dejonckheere, Ruben Blondeel, Jan Stockman en Ruben Vanhulle. Bij jonghernieuwers: Jasper Deforche, Kamiel Collette en Thomas Delputte. En tenslotte bij de oudsten, de hernieuwers: Antoine Hoet en Jerom Wallican.

“Met zijn allen gaan we er in ons 90ste werkjaar het allerbeste van maken, de vier KSA kernwaarden indachtig: spelen, groeien, verbinden en engageren”, besluiten de hoofdleiders Willem en Jerom in koor.

Dankbaar denken ze aan alle leiders en jongens die in de voorbije 90 jaar KSA Torrewachters mede op de kaart hebben gezet en er een gelukkige tijd hebben gekend en er de beste herinneringen aan bewaren. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier