KSA Leiezonen start zaterdag als enige jeugdbeweging beperkt weer op

De jongste KSA'ers van KSA Leiezonen, hier op een archiefbeeld, kunnen zaterdag weer naar de jeugdbeweging. © gf
Olaf Verhaeghe

KSA Leiezonen is de enige Kuurnse jeugdbeweging die zaterdag weer een beperkte werking organiseert. Burgemeester Francis Benoit liet dat door ‘sporten in groep’ ruimer te interpreteren, sinds woensdag weer toe.

De aankondiging kwam vrij verrassend en viel op: de gemeente Kuurne laat sinds woensdag werking van jeugdbewegingen opnieuw toe. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo mogen de groepen niet groter zijn dan 20 mensen, moet er begeleiding zijn en moet het om een ‘sportieve’ activiteit gaan. De focus moet dus op bewegen en spelen in openlucht liggen.

“Het ministerieel besluit laat sporten onder begeleiding van een vereniging toe. Wij trekken bewust de kaart van de jeugd met deze creatieve benadering. Als eerste in Vlaanderen willen we zo kinderen en jongeren weer laten proeven van een ‘gewone’ zomer”, aldus burgemeester Benoit.

Enthousiasme, maar examens

KSA Leiezonen, de jongens-KSA in Kuurne, is de enige jeugdbeweging die beperkt op die mogelijkheid ingaat. Zaterdagochtend zal leidster Justien Blondeel (25) voor het eerst in maanden haar Kabouters (7- en 8-jarigen) weer zien. “Vol goesting”, lacht ze. “Voor mij was het snel duidelijk dat ik er weer zou staan. Iedereen van de leidingsploeg heeft de vrijheid gekregen om te starten. Het enthousiasme was groot, maar het bleek niet voor iedereen haalbaar. Velen onder ons zitten met examens en de tijd om nog iets in elkaar te boksen was natuurlijk vrij beperkt.”

Het gaat volgens Justien niet meteen om het organiseren van een grote activiteit. “Ik ga tussen 9.30 en 10.30 uur met twee kleine groepjes van tien kindjes werken. Het belangrijkste is dat iedereen elkaar weer kort kan terugzien en samen kan spelen.” In de namiddag is er daarnaast ook werking voor de knapen en jonghernieuwers, de jongens van het eerste tot en met het vierde middelbaar. De andere groepen volgen hoogstwaarschijnlijk volgende week.

Om het overzicht te bewaren, moeten alle ouders vrijdagavond laten weten aan Justien of hun zoon zaterdag komt. “Het voordeel is dat wij niet zo’n hele grote jeugdbeweging, met gigantische groepen, zijn. Voor ons is het haalbaar om zo snel iets op poten te zetten. Ik kan begrijpen dat dat voor de Chiro bijvoorbeeld een stuk ingewikkelder is.” Chiro Sint-Michiel, Chiro Kierewiet en KSA Ambroos bekijken of het later wel nog mogelijk is.

Klaar voor kamp

Een ander heet hangijzer is het kamp van komende zomer. Daarvoor wacht ook KSA Leiezonen vol spanning op meer nieuws van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). “Maar als we een ja of een ja, maar… krijgen, zullen wij klaar zijn”, zegt Justien nog. “We zijn het kamp eigenlijk blijven voorbereiden vanuit het idee dat het door zou gaan. Liever goed voorbereid zijn en die voorbereiding aanpassen dan, als vrijdagavond blijkt dat het kan, nog snel te moeten schakelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier