Kouter Kortrijk huldigt unieke Smartflower in

We zien v.l.n.r. Annelies Desseyn, Ben Vandenberghe, Kris Byttebier, Marnick Janssens, Anne-sophie Victor, Ann Holvoet en Patrick Verfailie. © EDB
Redactie KW

Op vrijdag 15 september wordt de Smartflower en de groene speelplaats van Kouter Kortrijk officieel ingehuldigd. De Smartflower werd gewonnen door een wedstrijd van EDF Luminus. De subsidie van 4.000 euro voor een groene speelplaats werd dan weer gewonnen via de wedstrijd ‘Pimp je speelplaats’.

De Smartflower is een installatie in de vorm van een bloem die open gaat als de zon ‘s morgens opkomt en stroom opwekt. Doordat hij over twee assen beschikt draait de waaier in de loop van de dag met de zon mee. Na de laatste zonnestralen wordt de Smartflower weer automatisch opgevouwen. Bij veel wind gaat de Smartflower automatisch dicht om zichzelf te beschermen.

Slimme bloem

Een Smartflower kan 4.000 kW opwekken – dat is het gemiddelde energieverbruik van één huishouden – en heeft een waarde van 22.000 euro. Het eerste jaar zal er bij Kouter Kortrijk vooral bijgehouden worden hoeveel energie de Smartflower binnenbrengt. “Doordat de Smartflower meedraait met de zon, is hij efficiënter dan zonnepanelen“, stelt technisch adviseur Kris Byttebier. “Vandaar dat hij ‘slimme bloem’ genoemd wordt.”

“We zijn de enige school in Vlaanderen die een Smartflower heeft“, stelt directeur Patrick Verfaillie van Kouter Kortrijk. “Leerkracht Anne-Sophie Victor tekende in voor de EDF Luminus-wedstrijd. Met die wedstrijd wil men de toekomstige generaties bewust maken van het belang van hernieuwbare energie voor het voortbestaan van de planeet.”

“We zijn de enige Vlaamse school met een Smartflower”

Anne-Sophie schreef een tekstje met milieuvriendelijke acties op leerlingen-, klas- en schoolniveau. Leerlingen van het derde jaar Bakkersgast en vierde jaar Onderhoudshulp maakten bij leerkracht plastische opvoeding Ben Vandenberghe een creatieve collage met foto’s waar de acties van de school naar voor komen. “We denken dat we de wedstrijd voor Vlaanderen wonnen doordat we onze leerlingen betrekken in onze groene school”, stelt Anne-Sophie.

Kouter Kortrijk huldigt unieke Smartflower in
© EDB

Doordat er problemen waren om twee tot drie meter in de grond te boren voor de vier pijlers, werd er een betonnen sokkel geïnstalleerd waarop de Smartflower bevestigd is. De installatie past eveneens in het project van de groene speelplaats, die vanaf maandag 18 september toegankelijk is voor de leerlingen en ook vrijdag ingehuldigd wordt. Naast gras en houten banken, werden onder meer ook fruitbomen en bessenstruiken aangeplant.

Groene speelplaats

“We konden door de wedstrijd ‘Pimp je Speelplaats’ 4.000 euro besteden aan het vergroenen van onze speelplaats, die er toen nog niet was”, stelt adjunct-directeur Ann Holvoet. “Het ging niet enkel om speelplaatsen vergroenen, maar ook om het integreren van inheemse planten en het gebruik van duurzaam gekapt hout. We hadden een sterk dossier en stuurden ook foto’s door van de oude gebouwen met een speelplaats waar geen groen te vinden was. Ook de vergroening van de stille speelplaats voor leerlingen met autisme werd in het project meegenomen. De tuin werd gerealiseerd door de OV2-leerlingen van de afdeling Tuin.

In de tuin komt er nog een fitnessparcours met houten balken en er is een uitbreiding van de betonnen speelplaats voorzien. De tuin zal ook geïntegreerd worden in de lessen algemene vakken en sport. Kouter Kortrijk tekende eveneens in voor de actie Mooimaker.be waar de school zich engageert om een deel van Kortrijk proper te houden samen met de leerlingen.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier