De voorbije dagen testten al zeker vier leerkrachten van het 13-koppig team van vrije basisschool 't Hoge in Kortrijk positief op het coronavirus. "Iedereen moet in quarantaine, waardoor het voor ons onmogelijk wordt om alles organisatorisch rond te krijgen. Dat we onze school tijdelijk moeten sluiten, is een enorme domper, maar we kunnen niet anders", zegt Rik Bossuyt, woordvoerder van KBK.

Opvang regelen

De tijdelijke sluiting van de kleuter- en lagere school, die deel uitmaakt van de scholengroep Katholieke Basisscholen Kortrijk, betekent dat zo'n 240 leerlingen de komende dagen thuis moeten blijven. "Opvang organiseren op andere scholen binnen de scholengroep is onmogelijk, enerzijds omdat we daar het personeel niet voor hebben, anderzijds omdat je in deze tijden klasbubbels niet zomaar met elkaar mag mengen", aldus Rik Bossuyt nog. "We hebben alle ouders intussen op de hoogte gebracht per mail. Er kwamen vanzelfsprekend heel wat vragen, maar we voelen ook wel begrip. Het is kort dag om opvang te regelen, dat beseffen wij maar al te goed. Niemand ziet dit graag gebeuren, maar zoals ik zei: dit is een geval van overmacht."

De kinderen zelf worden beschouwd als laagrisicocontacten en lopen dus amper gevaar op besmetting. "Onze leerkrachten dragen bij alle contacten in de klas een mondmasker", zegt Rik Bossuyt. "Quarantainemaatregelen zijn voor de leerlingen dus niet van doen. Hoe het virus is binnengeraakt? Geen idee. Dat is voor ons ook een raadsel. Feit is dat we met deze uitbraak zitten. Bij sommige personeelsleden zijn er ook wel degelijk symptomen, sommigen zijn echt ziek."

Eerste communie

De komende dagen kan het aantal besmette leerkrachten aan 't Hoge nog oplopen, maar de directie maakt zich sterk vanaf volgende week dinsdag opnieuw van start te kunnen gaan. "Dat zal initieel met een kleiner team zijn, maar het belangrijkste is dat we de leerlingen opnieuw op school kunnen krijgen. De eerstecommunieviering, die we nog moeten inhalen van vorig jaar, van komend weekend komt niet in het gedrang. De eerstecommunicanten zullen kunnen vieren, de pastoor is op de hoogte en een leerkracht van de zusterschool Sint-Theresia zal zich mee over de groep ontfermen. Leerkrachten of directie van 't Hoge zullen spijtig genoeg niet aanwezig kunnen zijn", besluit Rik Bossuyt.

De voorbije dagen testten al zeker vier leerkrachten van het 13-koppig team van vrije basisschool 't Hoge in Kortrijk positief op het coronavirus. "Iedereen moet in quarantaine, waardoor het voor ons onmogelijk wordt om alles organisatorisch rond te krijgen. Dat we onze school tijdelijk moeten sluiten, is een enorme domper, maar we kunnen niet anders", zegt Rik Bossuyt, woordvoerder van KBK.De tijdelijke sluiting van de kleuter- en lagere school, die deel uitmaakt van de scholengroep Katholieke Basisscholen Kortrijk, betekent dat zo'n 240 leerlingen de komende dagen thuis moeten blijven. "Opvang organiseren op andere scholen binnen de scholengroep is onmogelijk, enerzijds omdat we daar het personeel niet voor hebben, anderzijds omdat je in deze tijden klasbubbels niet zomaar met elkaar mag mengen", aldus Rik Bossuyt nog. "We hebben alle ouders intussen op de hoogte gebracht per mail. Er kwamen vanzelfsprekend heel wat vragen, maar we voelen ook wel begrip. Het is kort dag om opvang te regelen, dat beseffen wij maar al te goed. Niemand ziet dit graag gebeuren, maar zoals ik zei: dit is een geval van overmacht."De kinderen zelf worden beschouwd als laagrisicocontacten en lopen dus amper gevaar op besmetting. "Onze leerkrachten dragen bij alle contacten in de klas een mondmasker", zegt Rik Bossuyt. "Quarantainemaatregelen zijn voor de leerlingen dus niet van doen. Hoe het virus is binnengeraakt? Geen idee. Dat is voor ons ook een raadsel. Feit is dat we met deze uitbraak zitten. Bij sommige personeelsleden zijn er ook wel degelijk symptomen, sommigen zijn echt ziek."De komende dagen kan het aantal besmette leerkrachten aan 't Hoge nog oplopen, maar de directie maakt zich sterk vanaf volgende week dinsdag opnieuw van start te kunnen gaan. "Dat zal initieel met een kleiner team zijn, maar het belangrijkste is dat we de leerlingen opnieuw op school kunnen krijgen. De eerstecommunieviering, die we nog moeten inhalen van vorig jaar, van komend weekend komt niet in het gedrang. De eerstecommunicanten zullen kunnen vieren, de pastoor is op de hoogte en een leerkracht van de zusterschool Sint-Theresia zal zich mee over de groep ontfermen. Leerkrachten of directie van 't Hoge zullen spijtig genoeg niet aanwezig kunnen zijn", besluit Rik Bossuyt.