Kortrijkse school neemt klas van de toekomst in gebruik

Redactie KW

De Katholieke Scholengroep RHIZO in Kortrijk heeft vrijdag uitgepakt met Lab21.0, een klas van de toekomst, met een flexibele inrichting en de nieuwste onderwijstechnologieën. De school werkte daarvoor samen met technologiebedrijven Barco en Ocular. De klas werd vrijdag officieel ingehuldigd.

Lab 21.0 kadert in een totaalproject rond (digitale) onderwijsinnovatie, School 21.0. “Met dit project willen we een school maken waar leerlingen in inspirerende leeromgevingen op een actieve manier vaardigheden ontwikkelen die in het latere (beroeps)leven onontbeerlijk zijn”, zegt coördinator Tim Vuylsteke.

In de eerste helft van het schooljaar werd het Lab21.0 uitgewerkt. De school ging op zoek naar een partner en vond die bij Barco. De school zal onder meer het draadloze ClickShare-systeem van de Kortrijkse technologiegroep gebruiken, waarmee met één klik vanop elk toestel kan gestreamd worden. De leerlingen krijgen ook heel eenvoudig informatie vanop hun laptop en kunnen die delen op een van de zeven schermen in het lokaal. Barco introduceerde het systeem al in het hoger onderwijs, maar het is de eerste keer dat het bedrijf nu samenwerkt met een secundaire school.

Kenniscentrum voor wijdere omgeving

Voor het design en de inrichting van het lokaal deed het Lyceum een beroep op Ocular. “Ocular bouwt interactieve audiovisuele ervaringen voor musea en bezoekerscentra”, zegt zaakvoerder Nicoals Vanden Avenne. “We willen mensen dingen bijleren door ze te laten verkennen, ontdekken en ervaren. We geloven dat deze aanpak ook kan werken in het onderwijs.”

De eerste reacties zijn positief. “Onze leerkrachten gebruiken Lab 21.0 uiteraard voor interactieve lessen, maar daarnaast moet het lokaal ook een ontmoetingsplaats worden waar leerkrachten en leerlingen buiten de lessen samen kunnen leren. Het is onze ambitie om een bescheiden kenniscentrum voor onderwijsvernieuwing te worden, voor het Lyceum en RHIZO, maar ook voor de wijdere omgeving”, aldus directeur Franceska Verhenne.

(Belga/EDB – Foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier