Kortrijkse jeugdverenigingen zetten werkjaar in met vorming brandblustechnieken

Het was voor velen even wennen om met een schuimblusser om te gaan. © TVD
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Met de start van het nieuwe werkjaar voor de jeugdverenigingen is het weer alle hens aan dek op vlak van veiligheid. Stad Kortrijk nodigde daarom de jeugdverenigingen uit op een vorming brandblustechnieken. “Alle jeugdverenigingen en -lokalen moeten voldoen aan de huidige brandveiligheidsnormen en krijgen daarvoor ondersteuning van Stad Kortrijk. Maar het is even belangrijk dat de gebruikers van de gebouwen brandveilig handelen” verwoordt schepen van Kinderen en Jongeren, Bert Herrewyn het.

In samenwerking met JC Tranzit werd hun terrein even omgevormd tot een heuse vormingsexpeditie voor EHBO en brandblusoefeningen. Buiten werden er brandhaarden gecreëerd met echt vuur zodat deelnemers de juiste technieken leerden kennen. In samenwerking met Fire Safe Plus en ORA Academy uit Wevelgem werden met behulp van een speciale blustrailer de nodige rampscenario’s voorgesteld. De aanwezigen konden oefenen met een CO2- en schuimblusser, een blusdeken, een brandhaspel en kregen daarnaast ook nog uitleg over de juiste manier van hanteren.

Veilige jeugdlokalen zijn een prioriteit. Daarom investeren we in de brandveiligheid van jeugdlokalen én leren we onze leiders de techniek aan hoe om te gaan met brand.” Aldus Bert Herrewyn nog die ook zelf een kijkje kwam nemen.

Veilige gebouwen

Niet alleen de technieken zijn belangrijk, ook het gebouw waarin de jeugd vertoeft moet voldoende brandveilig zijn. Daarom voorziet Stad Kortrijk ook in een infrastructuursubsidie en veiligheids- en duurzaamheidssubsidie. Op die manier verzekeren jeugdverenigingen zich van de nodige brandverzekeringen en de keuring van installaties. Ook nooddeuren of dubbele beglazing kunnen met die subsidies aangekocht worden.

“We mogen zeker niet klagen over wat Stad Kortrijk ons aanbied en ook deze vorming is zeer nuttig voor ons. We leerden hoe we iemand kunnen uitdoven die in brand stond en hoe we met een schuimblusser te werk kunnen gaan. Hopelijk hebben we het nooit nodig maar als we de kennis hebben staan we toch een streepje voor“, besluit Lars van de Chiro.

(TVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier