Kortrijkse jeugdbewegingen barsten net niet uit hun lokalen

De jeugdbewegingen in Kortrijk en deelgemeenten: je hebt letterlijk voor ieder wat wils. © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Vrijdag 18 oktober is het Dag van de Jeugdbeweging. In Kortrijk wordt dat gevierd met een gratis ontbijt op de Grote Markt en een fuif in Depart. Onze stad telt 29 jeugdverenigingen, samen goed voor 3.410 leden. En dat aantal gaat in stijgende lijn.

De jeugdbewegingen van Groot-Kortrijk telden vorig werkjaar 3.400 leden en ongeveer 500 leiders. En alhoewel er nog geen exacte cijfers bekend zijn, zullen dat er dit werkjaar nog meer zijn. Dat is ook zo bij Chiro ‘t Stratje in Bellegem, waar elk jaar meer leden zich aansluiten. “Daar mogen we best trots op zijn. Een ledenstop hebben we voorlopig nog niet moeten invoeren. Door het stijgende ledenaantal ondervonden we problemen met de huisvesting, daarom zijn we nu met de stad in overleg gegaan”, vertelt Madeline Vervaeke.

Scouts en Gidsen Groeninge is de grootste vereniging met 546 leden. De leiding heeft haar werking moeten aanpassen aan het grote ledenaantal. Er is nu een werking op zaterdag en zondag en in twee lokalen, waardoor de groepen kleiner worden. Ook hier is er overleg met de stad voor een nieuw gebouw, ook hier wordt het huidige onderkomen te klein. “Het blijft elke dag een uitdaging om leuke activiteiten aan te bieden maar dat maakt het ook net spannend en aangenaam”, vertelt leider Andres.

Netjes verdeeld

Meer leden betekende bij Scouts Robrecht van Bethune in Heule een grotere leiding. “Daardoor konden we een eigen tak oprichten voor de kinderen van het vijfde en zesde leerjaar. Hierdoor kunnen we dus extra leden opvangen”, verduidelijkt Vic Louagie. Chiro Don Bosco is dan weer op zoek naar geïnteresseerden. “Wij hebben al een paar jaar moeite om nieuwe leden aan te werven. We doen ons best, maar vinden het echter nog altijd moeilijk om veel mensen warm te maken voor onze nochtans fantastische Chiro”, benadrukt de leiding.

Onder al die verenigingen bevindt zich ook het Jeugd Rode Kruis (JRK). In vergelijking met andere jeugdbewegingen richten zij zich meer naar opleidingen en initiaties. “JRK Kortrijk biedt enkel initiaties eerste hulp en opleidingen aan kinderen en jongeren aan. Concreet houdt dit in dat wij dus geen leden hebben waar wij wekelijks of maandelijks mee ravotten”, legt Jana Bruyland van JRK uit. De jeugdbeweging geeft ook elk jaar initiaties aan de collega-verenigingen die dit wensen.

Kortrijkse jeugdbewegingen barsten net niet uit hun lokalen

De verenigingen zijn trouwens ook netjes verdeeld over de deelgemeenten, enkel Kooigem heeft geen eigen jeugdbeweging. Aalbeke en Rollegem hebben elk één Chiro. In Marke, Bellegem en Bissegem zijn er telkens twee. Heule telt vijf jeugdbewegingen. Kortrijk zelf heeft vijftien jeugdverenigingen. Chiro heeft elf afdelingen in Groot-Kortrijk, KSA en Scouts en Gidsen elk drie. Er is één fusie tussen Chiro en KSA en voorts zijn er ook vier parochiale jeugdverenigingen.

Schepen is fan

De stad biedt volgens de schepen zeker voldoende ondersteuning aan de jeugdbewegingen. “We gaan uit van gratis huisvesting en ook de kosten voor huur, brandverzekering, keuringen, onroerende voorheffing… worden door Stad Kortrijk gedragen”, vertelt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A). “We betalen ook 80 procent van de energiekosten terug op voorwaarde dat het verbruik verantwoord is en de gebouwen conform de huidige reglementering zijn.” Schepen Herrewyn is fan van jeugdbewegingen, hij was zelf lid van de Scouts Robrecht van Bethune in Heule. “Je leert in team werken en creatief denken. Je gaat een engagement aan voor de samenleving. Als lid van een jeugdbeweging leer je zorg dragen voor jezelf en de anderen. In onze maatschappij is dat heel belangrijk.”

Het stadsbestuur heeft twee halftijdse medewerkers in dienst voor jeugdwerkondersteuning en een halftijdse medewerker zet zich actief in voor de jeugdlokalen. In een masterplan werden de nodige nieuwbouw- en renovatieprojecten vastgelegd. “We leveren de nodige inspanningen zodat de verengingen hun werking in een veilig en comfortabel lokaal kunnen organiseren”, vertelt schepen Herrewyn nog. Vanuit Kortrijk wordt er ook een medewerker voorzien die de verenigingen wijst op mogelijke risico’s tijdens fuiven en hen begeleid waar nodig. “Met Tranzit beschikken we over een fuifzaal voor 400 bezoekers en ook Depart kan opengesteld worden voor jeugdbewegingen, goed voor 1.400 feestvierders.”

Op de Dag van de Jeugdbeweging is er ‘s avonds Nacht van de Jeugdbeweging in Depart, waarvoor de jeugdbewegingen de handen in elkaar slaan met het stadsbestuur. ‘s Morgens is er een ontbijt en randanimatie op de Grote Markt. “Hierdoor hopen we samen met hen de drempel van de werkingen te verlagen. De voornaamste reden blijft echter om de jeugdbewegingen te bedanken. Ze hebben een grote maatschappelijke waarde!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier