Kortrijkse fuifzaal Depart kent geen vlekkeloze start

De nieuwe fuifzaal op Kortrijk Weide lijkt alles te hebben om het de feestende jongeren aangenaam te maken. Toch kampt Depart een jaar na de opstart met een aantal kinderziektes. © Gerald Van Rafelghem
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Net iets meer dan een jaar geleden werden de gebeden van de Kortrijkse jeugd eindelijk verhoord. Evenementenhal Depart op Kortrijk Weide opende de deuren met, hoe kan het ook anders, een stevige fuif. Toch maakten veel jeugdverenigingen zich zorgen, want wie een feestje wil geven in de nieuwe zaal moet centen op tafel kunnen leggen. Afgelopen jaar werden er 53 evenementen georganiseerd. Volgens de stad is dat aantal binnen de verwachtingen.

“Eigenlijk zijn wij heel tevreden”, zegt Hans Vandenberghe, coördinator Exploitatie. “Zowel de opbrengsten als het aantal georganiseerde evenementen ligt binnen onze verwachtingen. Er waren natuurlijk wel pieken en dalen. Geen mens die het deze zomer in zijn hoofd haalde om een evenement indoor te organiseren. Het is ook nog altijd een beetje zoeken. We schaven onze werking constant bij, want ja, er zijn nog wat kinderziektes. En er moeten nog heel wat jeugdorganisaties overtuigd worden. Velen onder hen hebben dit jaar even hun teen in het water gestoken om te testen hoe warm het is. Ze vertrouwen het nog niet helemaal, zeker niet als ze een offerte aanvragen en de prijs van de zaal zien.”

“Nochtans kunnen ze zowel de zaal als de drank aan een voordelig tarief krijgen. Het enige probleem lijkt te zijn dat ze dat nog niet helemaal beseffen.” De communicatie met de verenigingen lijkt voor Depart dan ook het grootste struikelblok te zijn. “Er is heel veel verloop in de leiding bij die verenigingen, waardoor wij eigenlijk niet goed weten met wie we moeten praten”, verantwoordt Hans Vandenberghe die problemen.

Kortrijkse fuifzaal Depart kent geen vlekkeloze start
© gf

Zelfde ingang, andere prijzen

En toch, dat is niet het enige euvel waarmee de fuifzaal van de stad kampt. Zo zat studentenclub Ipsoc met een groot probleem toen ze hun jaarlijkse grote fuif, Slipsoc in JC Tranzit organiseerden. In Depart, waarmee Tranzit een ingang deelt, was op dat moment het Bal van Vlaanderen aan de gang. De drankprijzen waren daar duurder waardoor heel wat mensen van het ene feest naar het andere glipten. Uiteindelijk bleef de club met een grote opkuis achter, die ze uit eigen zak moesten betalen. “We wisten dat die gedeelde ingang niet ideaal zou zijn”, geeft de coördinator toe. “Maar dat was een budgettaire beslissing. Het is dit jaar maar een drietal keer voorgekomen dat twee evenementen overlapten. We proberen het probleem op te lossen door te investeren in een opstellingsplan en speciale doeken om de nadars tussen de twee zalen mee af te dekken. Tot nu toe lieten we die opstelling over aan de organisatoren zelf en dat bleek geen goed idee.”

Dode hoek

Andere clubs raakten dan weer sponsors kwijt omdat ze verplicht zijn om de drank te schenken van de brouwer waar de zaaluitbater een overeenkomst mee heeft. “Wij hebben al jaren een overeenkomst met Jupiler”, vertellen Steven en Jan van studentenclub Centaura. De club organiseert met De Kiekenfuif een van de grootste studentenfuiven van Kortrijk. “Maar in Depart wordt enkel Bockor geschonken. Dat is voor ons natuurlijk een serieus verlies. Bovendien verloopt de communicatie heel stroef, we hebben niet het gevoel dat ze ons tegemoetkomen.”

Kortrijkse fuifzaal Depart kent geen vlekkeloze start
© Gerald Van Rafelghem

De fuif niet in Depart laten doorgaan is echter geen optie. “Wij zijn verbonden aan de Hogeschool West-Vlaanderen, die mee investeerde in de zaal. Het is logisch dat zij ons liever daar een feestje zien geven dan in hun refter.” Om die reden mag Centaura de evenementenhal ook gratis gebruiken. “Maar dat weegt niet echt op tegen andere zaken. Zo moeten we bijvoorbeeld meer investeren in security want de zaal is heel onoverzichtelijk“, zuchten Steven en Jan.

Tijd nodig

Dat bevestigt ook René Schepers, volwassen begeleider van Chiro Tsjoef in Heule. Zij organiseerden in mei hun grootste fuif Let Love Rule voor het eerst in Depart. “JC Tranzit was al jaren te klein aan het worden voor ons. De komst van de Depart was dus echt een zegen. Maar ook wij hebben meer security moeten inzetten. Toiletten bovenaan een steile trap is niet alleen een slecht idee, het zorgt ook voor een dode hoek waar je extra mensen moet voorzien. Gelukkig verloopt de samenwerking met de uitbater voor ons wel goed.”

Hans heeft begrip voor de studenten van Centaura, maar denkt aan het groter geheel. “Omdat wij een grote organisatie zijn en in onze andere plaatsen voor evenementen met dezelfde brouwer kunnen werken, slagen we erin om voordeliger prijzen te krijgen dan een jeugdbeweging of een studentenclub ooit zou bekomen. Voor Centaura is het verlies van hun sponsor vervelend, maar voor de andere 119 erkende jeugdverenigingen is dit de beste oplossing. Dat het overleg niet altijd even vlot verloopt, klopt wel. Dit was nog maar ons eerste jaar. Wij hebben tijd nodig om onze klanten te leren kennen en omgekeerd“, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier