Kortrijkse Freinetschool ‘tvier start met tweede en derde graad

Op de foto zien we enkele leerlingen met v.l.n.r. Xaviera Declercq, Chenoa Declercq, Rayina Ostyn en Joy Bogaerts en coördinator Jorge Cottyn. © EDB
Redactie KW

In middelbare Freinetschool ‘tvier wordt vanaf volgend schooljaar ook een derde middelbaar ingericht. Daarnaast komt de opleiding zorgplekleren ook naar de campus van het vroegere Stella Maris in de Sint-Denijsestraat.

“Vanaf volgend schooljaar bieden we het derde jaar ASO Wetenschappen, het TSO Sociaal-Technische wetenschappen en het BSO Zorgplekleren aan”, vertelt coördinator Jorge Cottyn. “Het vijfde en zesde jaar Zorgplekleren zit al twee dagen per week in een zorgplek. Deze opleiding bij Rhizo sluit goed aan bij ons ervaringsgericht freinetonderwijs en verhuist hierdoor van Rhizo Zorgkrachtschool naar ‘tvier, die ook onder scholengroep Rhizo valt”.

Het aantal leerlingen werd opgetrokken

“Het derde jaar krijgt volgend jaar ook al les in een ruimte bij assitentiewoningen De Wijngaard. Dit vormt een geleidelijke overgang van de tweede naar de derde graad. Nu biedt ‘tvier een breed pakket aan in de eerste graad. Er is een A-stroom en een B-stroom. In de B-stroom moeten de leerlingen nog niet kiezen in de eerste graad. Ze krijgen een het een pakket van drie richtingen zoals maatschappij en welzijn (vroeger verzorging), economie en organisatie (vroeger kantoor en verkoop) en stemtechnieken (vroeger nijverheid). Het maximum aantal leerlingen voor de eerste graad werd opgetrokken tot 63 voor de A- en 12 voor de B-stroom. Nu zijn er voor het eerste tot en met het derde jaar nog plaatsen vrij. De eerste jaren hadden we leerlingen uit de streek van Tielt en Oudenaarde, maar daar zijn nu ook freinetscholen bijgekomen en de instroom gebeurt er lokaal. Vanaf nu komt er elk schooljaar een jaar bij. Het is de bedoeling hier een zesjarige school uit te bouwen. We zijn Rhizo hier heel dankbaar voor.”

Kleinschaligheid en gepersonaliseerde aanpak

De eerste twee jaar van freinetschool ‘tvier waren voor Jorge zeer boeiend. “We hebben onze doelstelling van innovatief onderwijs zeker bereikt met onze aanpak van herstelgericht werken en freinet“, stelt hij. “Nu gaan we volop voor een tweede graad.”

De mensen kiezen volgens Jorge voor middelbaar freinetonderwijs omwille van de kleinschaligheid en de meer gepersonaliseerde aanpak naar leren. “Ook in de tweede graad willen we uitbouwen met leerlabo’s. De leerlingen blijven niet in de klas zitten. Er is ook zelfstandige en stille werktijd.” Hiervoor werden klassen omgebouwd met een groot tussenvenster, zodat leerlingen in de zelfstandige werktijd rustig kunnen verder werken zonder gestoord te worden. “Onze vakken natuurwetenschappen en mens en maatschappij worden naar projecten uitgebouwd. Dat is ook een belangrijke keuze.”

De instroom in de secundaire freinetschool ‘tvier komt voor ongeveer de helft van de basisscholen in het freinetonderwijs. De andere helft komt uit andere scholen. Deze zomer wil ‘tvier een leegstaand gebouw aanpakken op het schooldomein. “We dienden een bouwproject in om er leerlabo’s in te creëren.” Er is een inschrijvingsdag op zaterdag 29 juni van 10 tot 16 uur in ‘tvier in de Sint-Denijsestraat 36 in Kortrijk. In het eerste tot en met het derde jaar zijn er nog plaatsen vrij.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier