Kloostertuin bezorgt leerlingen Spes Nostra rust

De drie directeuren van Spes Nostra Heule Frederic Tack, Pieter Dhuyvetter en Heidi Denys op de nieuwe speelplaats. © LOO
Redactie KW

De ‘ordinaire koer’ van Spes Nostra Heule is omgetoverd tot gezellige buitenspeelplaats. Een jaar lang ploeteren in de modder, zoeken naar ademruimte en omwegen maken om de school te betreden en verlaten, is voorbij. De drie directeurs van Spes Nostra zijn tevreden.

“De werken duurden langer dan gepland door onvoorziene omstandigheden”, zegt Frederik Tack, directeur 1ste graad . “Onder de speelplaats zaten lekkende mazouttanks. De bodemvervuiling veroorzaakte vertraging en extra kosten. De werken zouden klaar zijn na de eerste trimester maar duurden een schooljaar lang.”

Spes Nostra Heule groeit. De school telt dit schooljaar 950 leerlingen. Dit jaar zijn er 5 procent meer leerlingen. De gemiddelde groei in Vlaanderen bedraagt 1,1 procent. Dat is een van de redenen voor de uitbreiding. Hiervoor kreeg de school de tuin van het klooster in erfpacht. “Dit biedt ons 1200 vierkante meter extra ruimte. De heraanleg van de buitenspeelplaats en inname van de kloostertuin was nodig“, vertelt tso-bso directeur Pieter Dhuyvetter. “Hoewel we sterk groeiden, is het nu rustiger.”

Volleybal en pingpong

De school besteedde ook aandacht aan groen. “In de heraangelegde kloostertuin kan men rustig picknicken in een relaxed sfeer”, zegt directeur aso Heidi Denys . “De kloostertuin is gsm-vrij. Dit bevordert de contacten tussen de leerlingen. Op de speelplaats zijn sportfaciliteiten aanwezig. De leerlingen kunnen er volleybal spelen en er zijn drie pingpongtafels.”

Het dossier voor het realiseren van de openspeelplaats is vijftien jaar oud. De metamorfose kostte 500.000 euro. De school investeerde ook in capaciteitsuitbreiding. “We kregen een extra subsidie van 280.000 euro. Goed voor een extra klasruimte, nieuw sanitair en een bijkomende ontspanningsruimte“, zegt directeur Pieter Dhuyvetter. De school kreeg ook twee aanpalende huizen van de kloostergemeenschap in erfpacht. Dit voor het onderhoudspersoneel, het opstartproject beroepsonderwijs 1B en werkkamers voor het personeel. (CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier