Klimaatopwarming centraal in nieuwe dansshow van Danzarté uit Dentergem

Dansgroep Danzarté pakt op vrijdag 6 en zaterdag 7 april uit met zijn tweejaarlijkse dansvoorstelling, de meisjes op de foto zijn er alvast klaar voor. © Foto Nele
Redactie KW

Dansgroep Danzarté pakt op vrijdag 6 en zaterdag 7 april uit met zijn tweejaarlijkse dansvoorstelling. Die vindt dit keer plaats onder de noemer ‘Climax’ en alles draait rond het actuele thema van de klimaatopwarming.

Evelien Marlier nam in 2003 het roer van de dansschool over en in 2012 volgde een naamsverandering van Dansgroep Dentergem naar Danzarté. Op vandaag dansen er een 120-tal leerlingen onder leiding van Evelien en lesgeefster Maaike Bohez. Naar tweejaarlijkse gewoonte pakken ze straks uit met een avondvullende voorstelling.

Wereld in 2030

“Ik probeer daar telkens een rode draad in te verweven die gelinkt is aan iets waar we allemaal mee te maken hebben en zo kwam ik op de klimaatopwarming uit”, vertelt Evelien. “Dat thema heeft een impact op onze leefwereld. In de dansvoorstelling tracht ik dat te vertalen naar het verhaal van twee jongeren die er mee geconfronteerd worden. Ik heb op voorhand bij onze dansers dan ook eens gepolst hoe zij denken dat de wereld er in 2030 zal uitzien. Met de elementen die ze zelf aangaven, ben ik aan de slag gegaan.”

Lokale veldbloemen

“En dan viel het toch op dat zij daar veel meer mee bezig zijn dan we zouden durven denken. Het blijft een beladen thema en dan is het aan ons om daar iets van te maken dat niet te belerend overkomt, maar tegelijk wilde ik wel de boodschap meegeven dat je er ook zelf iets kan aan doen. Door bijvoorbeeld met de fiets naar school te komen of lokale veldbloemen in plaats van bloemen uit Colombia te kopen.”

Humor werkt

Door een zwaar thema met een dansjasje te overgieten, hoopt Danzarté het op een ludiek en speelse manier naar zijn publiek te vertalen. “Omdat humor werkt”, zegt Evelien overtuigd. “Vandaar dat we ook de hulp van twee acteurs ingeroepen hebben die tussenin voor een stukje amusement zullen zorgen. Door de dansjes daaraan te koppelen, komen we aan een vloeiend geheel. We gaan ook in interactie met het publiek. Er speelt een interactieve film en zij kunnen mee hun mening geven door te stemmen.”

Naar muziekkeuze toe wordt het weer een mooie mengelmoes van stijlen. “Van hedendaagse liedjes tot klassiekers en ook wat filmmuziek”, verklapt Evelien. “We pakken bewust uit met niet alleen maar nummers die in de top tien staan zodat ook de mama’s en papa’s iets zullen herkennen.”

Met meer dan 100

Straks staan 109 van de 115 leerlingen op de planken tijdens de show. “De jongste is 5 jaar, de oudste 25”, weet Evelien. “Het is telkens een huzarenstukje omalles op tijd af te krijgen, want er kruipt enorm veel werk in, van kledij en de juiste muziek zoeken tot sketches uitdenken en ook hulp achter de bar regelen. Maar we zijn telkens blij als het dan echt zover is en onze dansers op het podium kunnen schitteren.”

‘Climax’ vindt plaats op vrijdag 6 en zaterdag 7 april, telkens om 19.30 uur, in het JOC in de Wontergemstraat 7. Tickts kosten 8 euro voor kinderen, 10 euro voor studenten en 13 euro voor volwassenen. Aan de deur kosten ze 15 euro.

Info en tickets: 0473 73 43 27 of evelien.marlier@gmail.com.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier