Kleuterjuf Els Pattyn uit De Ark in Oekene vertrekt definitief op vakantie

© Stefaan Beel
Redactie KW

Op het einde van dit speciale schooljaar trekt Els Pattyn na 39 jaar de deur van haar kleuterklasje in De Ark Oekene definitief dicht. Op dinsdagmiddag 30 juni werd Els door haar collega’s uitgewuifd.

Net voor Els Pattyn officieel afscheid nam van De Ark, had ze nog even de tijd voor een babbel. “Ik studeerde in 1979 als kleuterleidster af aan Sint-André in Brugge”, schetst Els haar carrière. “Na mijn studies startte mijn loopbaan als kleuterjuf in de toenmalige meisjesschool in de Kloosterstraat in Rumbeke als vervangster van Lena Vantieghem die twee jaar loopbaanonderbreking had aangevraagd. Toen ze terugkwam ben ik in september 1981 gestart in vrije basisschool in Oekene. In die tijd waren er vijf klassen (2 kleuter en 3 lagere school) en een 100-tal kinderen. Ik had er vier collega’s. Na de fusie met de gemeenteschool wat verderop in de straat hadden we ineens drie kleuterklassen.” “Uiteraard zijn er grote verschillen met de tijd van toen”, mijmert Els.

“De tijd dat de kleutertjes met gekruiste armpjes aan hun bankje zaten is gelukkig definitief voorbij. Ze zijn mondiger geworden. Ze hebben het moeilijker zelfs met zachte discipline. Dit kan moeilijk anders want zij volgen de trend van gewijzigde waarden en normen in de huidige maatschappij. Als sommigen het toch wat te bont maakten, zei ik dan op strenge toon ‘kijk eens keer in diep in mijn ogen’. Meestal keerde de rust snel terug.”

“Onze school is enorm gegroeid. Vandaag staat de teller op 384 kleuters en leerlingen met 29 leerkrachten. Vier jaar geleden ben in een duobaan gestapt. De andere helft werd ingevuld door collega Michelle Grymonprez, die ik nog bij mij in de kleuterklas heb gehad. Ik heb met mijn kleuterklas vaak aan de Gardeboestoet deelgenomen en er zelfs eens de eerste prijs mee gewonnen. Hierop was ik bijzonder trots”, aldus Els. “Onze medewerking zorgde voor een mooie binding met het dorp en vice versa.”

“Nu ik op eeuwigdurende vakantie vertrek, zal ik meer tijd hebben voor mijn hobby’s. Die zijn wandelen met mijn hond Kamiel, boetseren, pottenbakken en met vrienden een kaartje leggen bij mijn kaartersclub Ter Maerel in Izegem. Ik zal de kindjes en mijn collega’s missen, maar de vergaderingen en het papierwerk iets minder”, besluit Els met de glimlach. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier