Klas uit Zarren is meest mediawijze klas van Vlaanderen

© Getty Images
Redactie KW

Het zesde leerjaar van de gemeentelijke basisschool De Linde uit Zarren is verkozen tot de ‘meest mediawijze’ klas van Vlaanderen. De winnende klas nam deel aan De Schaal van M, een online mediawijsheidsspel van Mediawijs en Ketnet dat zo alle tien- tot twaalfjarigen uitdaagt om te laten zien hoe mediawijs ze zijn.

Met De Schaal van M wil de Vlaamse regering op een creatieve en speelse manier kinderen leren omgaan met online media. “Het is vanaf jonge leeftijd immers van belang om verstandig te leren omgaan met je eigen en andermans privacy”, zegt Vlaams minister van Media Sven Gatz.

Volgens Gatz hebben vooral tien- tot twaalfjarigen nood aan kritische vaardigheden. “Het mediagebruik van tien- tot twaalfjarigen is al vergevorderd. Vaak hebben ze al een eigen smartphone, onderhouden ze via sociale media contact met hun vrienden en hebben ze een duidelijke voorkeur als het gaat om apps, games, online video’s. Het ontbreekt hen vaak nog aan kritische vaardigheden om er ‘mediawijs’ mee om te gaan. Zo weten ze niet altijd goed hoe ze online moeten reageren, wat een veilig wachtwoord is, welke gegevens ze over zichzelf delen, wat nu reclame is en wat niet”, aldus Gatz.

Leerkrachten en ouders spelen hierbij volgens de Mediaminister een belangrijke rol. “Maar vaak weten ook zij niet goed waar eerst te beginnen. Via De Schaal van M biedt Ketnet een leuke en laagdrempelige manier voor leerkrachten om hiermee aan de slag te gaan”, legt Gatz uit.

Het mediagebruik van tien- tot twaalfjarigen is al vergevorderd

Meer dan 600 klassen en 11.000 leerlingen namen de voorbije week deel aan de tweede editie van De Schaal van M en dongen mee naar de titel van ‘meest mediawijze’ klas van Vlaanderen. Acteur Amir Motaffaf, bekend van de Ketnet-reeks ‘4eVeR’, bracht het zesde leerjaar van basisschool De Linde woensdagvoormiddag het goede nieuws dat de klas de wedstrijd gewonnen heeft.

“Mijn leerlingen kennen veel meer van sociale media dan ikzelf”, reageerde de juf van de klas. “Dit is een mooie aanzet om rond mediawijsheid aan de slag te gaan in de klas zonder er zelf specialist in te moeten zijn.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier