Kinderen spelen Beleg van Oostende na

Het vierde leerjaar B van het Sint-Andreasinstituut (Schapenstraat) neemt even een pauze in het Spaans legerkamp op Walraversyde, waar ze zich kostelijk amuseerden en spelenderwijs alles leerden over het Beleg van Oostende. (Foto Rio)
Redactie KW

In het kader van Erfgoeddag sloeg Horizon Educatief in domein Walraversijde een Spaans legerkamp op, verwijzend naar het Beleg van Oostende in de periode van 1601 tot 1604. Leerlingen uit 13 klassen van het lager onderwijs mochten er zich een paar dagen eerder al volop uitleven.

In het begin van de 17de eeuw – tijdens Tachtigjarige Oorlog was Oostende de laatste stad in Vlaanderen die weerstand bood aan de Spaanse overheerser. De troepen van de Spanjaarden, aangevoerd door aartshertog Albrecht van Oostenrijk, begonnen op 5 juli 1601 de kuststad te belegeren. Dat beleg zou tot 22 september 1604 duren. Ter ondersteuning van de aanvalsacties was in Walraversijde een tentenkamp opgeslagen voor de cavalerie. Ter gelegenheid van Erfgoeddag bracht de vzw Horizon Educatief daarvan een geslaagde evocatie. Om een en ander uit te testen, bevolkten donderdag al 240 leerlingen uit het lager onderwijs het legerkamp en ze ervaarden spelenderwijs hoe het er daar meer dan vijf eeuwen geleden aan toe ging.

Ella-Blue Van Craeynest en Assya Maertens worden dan ook niet graag gestoord wanneer ze samen met hun klasgenootjes van het vierde leerjaar uit het Sint-Andreasinstituut (afdeling Schapenstraat) leren hoe je met een lange stok over een gracht vol ‘vijanden’ kan springen. Een mini-interview dan maar in de stijl van een oorlogscorrespondent… Of ze het plezant vinden? “Supertof”, roepen de meisjes terwijl ze klaar staan om hun aanloop te nemen. En wat vinden ze er dan zo fijn aan? “Dit”, zo krijgen we bij hun landing aan de overzijde te horen.

“En de vele andere dingen uit die tijd die we mochten uitproberen. We speelden ook al heel wat oude spelletjes en maakten voorwerpen die toen gebruikt werden. De moderne technologie biedt misschien een hoop voordelen, maar vroeger was het blijkbaar ook niet zo slecht.” Terwijl de twee vriendinnetjes hun ‘guerrilla-instructeur’ achterna snellen, vertrouwen ze ons snel nog een geheim toe. “Wij zijn zogezegd rekruten van het Spaanse leger, maar eigenlijk spioneren we voor De Zwarte Kraai. Niet voortvertellen, hé.” (Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier