Kinderen brengen werfbezoek bij Waterbekken

Het vijfde en zesde leerjaar van VBS De Heirweg mochten een kijkje nemen op de werf voor een Waterbekken van 12 miljoen liter, op die manier wil men hen kennis laten maken met technische beroepen. © (Foto XC)
Xander Cottens
Xander Cottens Videojournalist

Het vijfde en zesde leerjaar kreeg maandag 14 oktober de unieke kans om de grote werf aan de Walskerkestraat te bezoeken. Daar bouwt provincie West-Vlaanderen immers een groot waterbekken. Met het werfbezoek wil de provincie en de werknemers technologie dichter bij de kinderen brengen, immers kiezen steeds minder jongeren voor technische beroepen.

Uitgedost met een helm, laarzen en fluohesje worden de 42 kinderen van VBS De Heirweg rondgeleid op de werf. Yves Faveere (39), werfleider, zelf uit Anzegem geeft de kinderen uitleg over de verschillende beroepen op de werf en hoe men zo’n waterbekken uitgraaft. “Het is de bedoeling de kinderen vooral kennis te laten maken met de bouw en de technische beroepen. Steeds minder kinderen kiezen voor technische beroepen en dan kan je als vakman toekijken of er zelf iets aan doen”, vertelt Yves.

Na de rondleiding krijgen de kinderen een uitgebreide uitleg in de cabine van een 35 ton zware kraan. Voor degene die willen zit er ook een ritje in op een tractor. Maar met de hele klas op uitstap in eigen streek heeft ook nog andere voordelen. “Ik vind het belangrijk dat de kinderen hun eigen omgeving leren kennen. Geen enkele kind kende nog de Maalbeek, nu zien we hem echt lopen. Op die manier zullen ze het ook beter onthouden”, vertelt Juf Marie-Jeanne Van Wonterghem van het vijfde leerjaar.

“Zo’n werf is uiteraard heel interessant om te zien zeker met de uitleg van Yves. Misschien ontstaan hier dromen om het zelf later te studeren. Ook praktische opleidingen zijn prachtig en broodnodig, helaas kiezen nog te weinig kinderen hiervoor. Want ook voor die opleidingen zijn veel kennis en vaardigheden nodig, ook die technische beroepen verdienen”, vertelt meester Lieven Oosterlijnck van het zesde leerjaar, zijn leerlingen staan op het einde van het schooljaar voor de beslissende keuze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier