Kinder- en Jeugdjury leest komende maanden acht boeken

© Benny Proot
Redactie KW

In de leeszaal van de Hoofdbibliotheek Biekorf in Brugge, en ook in andere bibliotheken in de provincie, kwam de Kinder- en Jeugdjury een eerste keer samen. De komende maanden zullen 110 boekenwurmen er nog vier keer samenkomen om de acht uitverkoren boeken te bespreken.

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen is een initiatief van Iedereen Leest. Belangrijkste drijfveer is jongeren van vier tot zestien jaar in contact te brengen met degelijke, recente jeugdboeken. In Brugge coördineert Marilyne Watteeuw (24), educatief medewerkster van de Openbare Bibliotheek, de werking van de KJV. De jeugdige lezers worden in zes groepen opgedeeld. De tweede en derde kleuterklas vormt één groep en telt twaalf kleuters. De eerste graad van het basisonderwijs telt zeventien leerlingen. Bij de tweede graad heb je twee groepen van achttien leerlingen. De derde graad bundelt 27 leerlingen. Bij de eerste graad van het secundair onderwijs zijn ze met acht, bij de tweede graad met tien leerlingen. “Om de maand komen de leden samen.”, schetst Watteeuw. “Naast de verhaallijn worden bij de oudere deelnemers ook de verschillende personages ontleed, maar geenszins op een schoolse manier. Belangrijk is dat de leerlingen hun eigen mening naar voren kunnen brengen. Op die manier leren ze die ook formuleren.”

Op vrijdag 16 maart 2018 komen alle leerlingen voor het laatst samen in de Biekorfbib. “Dan krijgen de leden de kans om hun stem uit te brengen en mee te geven welk boek hen het meest aansprak”, aldus nog Watteeuw.

(svv – Foto FP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier