Junior College op Kulak helpt scholieren om juiste studiekeuze te maken

Goede vriendinnen Margot, Sarah, Femke, Sofia, Eline en Camille uit Menen, Wervik en Komen kwamen dinsdag eens proeven van het universiteitsleven. © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Van 7 tot en met 10 januari zetten verschillende opleidingen en aula’s van de KU Leuven hun deuren open. Duizenden scholieren uit de derde graad van het middelbaar onderwijs kunnen er zo kennis komen maken met de universiteit en zelfs een kort college volgen. “Op die manier hopen we de studenten in spe te helpen bij het vinden van het juiste studiegebied”, legt Petra Huyst van Kulak uit.

De eerste Junior College-dag vond plaats in Kortrijk. De campus mag dit evenement ondertussen voor de elfde keer organiseren en heeft dus al heel wat wat ervaring opgedaan in het opvangen van studenten die voor een moeilijke keuze staan. Maar liefst 700 scholieren uit West- en Oost-Vlaanderen zakten dinsdag af naar deze, voor hen toch wat specialere, lesdag.

Vanuit KU Leuven bieden wij toolboxen en lesmateriaal aan die leerkrachten in de laatste jaren van het middelbaar kunnen gebruiken tijdens de lesuren“, vertelt Petra Huyst, stafmedewerker onderzoek en externe relaties van Kulak uit. “Vandaag bouwen we hierop voort met de leerlingen. Ze mogen zelf kiezen wat ze volgen zodat ze zich echt kunnen richten op later.” Na de lesdag kunnen de leerkrachten in de lessen terugblikken en inpikken op wat vandaag werd geleerd.

Doorslaggevende dag

De vriendengroep van Camille, allemaal afkomstig uit regio Menen-Wervik, was alvast enthousiast over vandaag. “We hebben geschiedenis en economie gevolgd deze ochtend omdat dit wel aansluit bij onze interesse“, zegt Camille. “Vooral de grote aula, de brede waaier aan informatie tijdens de lessen en de vrijheid spraken ons wel aan.” Voor Margot (17) uit Wervik was vandaag een doorslaggevende dag wat haar studiekeuze betreft. “Ik wil rechten studeren en heb vandaag ook gekozen voor dat een college binnen dat domein. Nu ben ik er helemaal van overtuigd dat ik hier zeker wil voor gaan.”

Vanuit de campus wordt er vooral gekeken naar een juiste oriëntatie van de studenten in het nieuwe stadium van hun leven. “We willen scholieren niet per se recruteren, maar vooral oriënteren. We zijn ervan overtuigd dat een dag zoals vandaag een meerwaarde kan betekenen in de eindbeslissing van een jongere. We passen de lessen niet aan waardoor ze ook meteen het juiste gevoel hebben over hoe het er bij ons aan toe gaat”, aldus Petra Huyst nog. Er volgt deze week nog een Junior College in Brussel, Leuven en Gent. Voor Oost-Vlaanderen zal zo’n initiatief voor de eerste keer worden georganiseerd. In totaal volgden dinsdag de ruim 700 scholieren maar liefst 16 verschillende colleges in Kortrijk. Dat heel wat lessen meteen bij het inschrijven meteen waren volzet, toont aan hoe populair Junior College is.

“Blij met deze kans”

Ellen Peys (17) uit Brugge volgt les aan het Onze-Lieve-Vrouw Sint Andries en nam de lunch voor de gelegenheid niet in haar gekende omgeving maar at samen met haar vriendinnen in de campus Kulak. “De lessen hier zijn helemaal anders dan bij ons. Ook de aula waarin we zaten was indrukwekkend en dat geeft toch direct een ander beeld op het geheel. We zijn ook met veel meer studenten en de inhoud was toch een stuk moeilijker”, vertelt Ellen. “Ik ben toch blij voor deze kans omdat ik op die manier weet wat het is om op een universiteit les te volgen. Het geeft mij meer ruimte om doordacht te beslissen naar later toe.”

Ook Ellen, Emma en Maike uit Brugge kwamen dinsdag naar Kortrijk voor de Junior College-dag.
Ook Ellen, Emma en Maike uit Brugge kwamen dinsdag naar Kortrijk voor de Junior College-dag.© TVK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier