Julius Sabbepenning gaat naar Jaron Peire

Jaron Peire ontvangt de Julius Sabbepenning, uitgereikt aan de leerling van het zesde jaar die voor het vak Nederlands het meest verdienstelijke resultaat boekte. © foto PM
Redactie KW

Zoals elk jaar werd in het Koninklijk Atheneum Brugge de Julius Sabbepenning uitgereikt aan de leerling van het zesde jaar die voor het vak Nederlands het meest verdienstelijke resultaat boekte. Dit jaar is dat Jaron Peire. Het betreft een traditie die in stand gehouden wordt door het Willemsfonds en de Vriendenkring van het atheneum.

Jaron ontving de penning uit handen van Katelijne Weyts, verre verwante van Julius Sabbe naar wie het kleinood is genoemd. In de negentiende eeuw stond Julius Sabbe aan de wieg van het Willemsfonds èn van de Vriendenkring van de school. Als leraar Nederlands besefte hij dat één lesuur per week absoluut niet volstond om onze moedertaal de plaats te geven die ze verdiende. Om die reden bedacht hij de symbolische prijs die later naar hem is genoemd.

Jaron Peire, die de penning kreeg toegekend, begon intussen aan de Gentse universiteit aan zijn opleiding tot handelsingenieur. Van iemand die in zijn vroegere school gelauwerd wordt omwille van zijn resultaten voor Nederlands verwachten wij eerder een taalgerichte keuze. “Dat kan ik best begrijpen, maar ik ben geen taalfreak!”, lacht een praatgrage Jaron ons toe. “Hoewel alles omtrent taal mijn belangstelling wegdraagt, gaat mijn interesse toch nog meer naar wetenschap en economie. Vandaar mijn beslissing om die richting uit te gaan.”

Drukke agenda

“Of ik een boekenwurm ben? Dat valt mee, het gaat ietwat in periodes. Ik probeer één boek per maand te lezen, als mijn agenda dat toelaat.” Die agenda blijkt behoorlijk vol te staan, want Jaron vindt ook nog de tijd om zich te engageren bij Zeescouts Sint-Leo, een paar keer per week te gaan zwemmen en gitaar te spelen. “Als kind kon ik al helemaal opgaan in de boeken van J.K. Rowling. En sindsdien weet ik dat boeken je ogen openen”, aldus Jaron. “Wie niet leest, leeft één leven, wie vaak leest, leeft duizend levens! Die rake quote blijf ik onthouden.”

“Hier in het atheneum speelde ik toneel en was lid van de debatclub. Dus ik kijk zeker met plezier terug op mijn schooltijd, maar inmiddels is het tijd voor een nieuwe fase.”

Of hij zelf literaire ambities heeft? “Niet echt, eigenlijk. Om met mezelf in ‘t reine te komen schrijf ik soms een keer iets poëtisch. En op school resulteerde een opdracht in verband met het kamp van Breendonk wel in een gedicht. Maar verder gaat dat niet.”

Kotleven

“Hier in het atheneum speelde ik toneel en was lid van de debatclub. Dus ik kijk zeker met plezier terug op mijn schooltijd, maar inmiddels is het tijd voor een nieuwe fase. Het leven op kot in Gent valt overigens best mee!”, lacht hij.

Het was hoogleraar en filosoof Johan Braeckman die de feestelijke avond afsloot met een lezing over kritisch denken als wapen tegen ‘fake news’. Een voordracht waar ook Jaron Peire ongetwijfeld met belangstelling naar luisterde.

(PM/ foto PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier